Deventer- Lonen stijgen nauwelijks, terwijl onze economie weer in de lift zit. Hoe kan dat? En hoe kan het anders? Dinsdag 1 mei, Dag van de Arbeid, staat de Lebuinuskerk in het teken van deze vraag. Het is de tweede editie van Over de Kloof, een serie journalistieke avonden over hedendaagse tegenstellingen. Ditmaal: Arbeid vs. Kapitaal.

De crisis is voorbij. Bedrijven zien hun winsten stijgen. Aandeelhouders rekenen zich rijk. Maar steeds minder geld vloeit naar ‘arbeiders’: werknemers, flexwerkers of ingehuurde zzp’ers. Hoe kan dat? En hoe kan het anders? Aan het eind van ‘Over de Kloof: Arbeid vs. Kapitaal’ weet iedereen deze vragen te beantwoorden.

Journalist en oud-Deventenaar Mirjam de Rijk stelt tijdens deze avond aan de kaak waarom ‘arbeiders’ 4-0 achterstaan op aandeelhouders en bedrijfseigenaren. Maar De Rijk gaat verder: in gesprek met speciale gasten en het publiek draagt zij ook concrete oplossingen aan. Wat de gemeente Deventer zou kunnen doen. Of een ondernemingsraad. Of de bezoeker zelf.

De Rijk wordt bijgestaan door landelijke en lokale gastsprekers. Zij vertellen hun verhaal onder andere vanuit de gemeente Deventer, AKZO Nobel, FNV en de bedrijfsvloer. Een bijzondere bijdrage komt van Dennis L’Ami, die voor nieuwsmedium De Correspondent undercover ging bij een distributiecentrum en callcenter.

Mirjam de Rijk doet al geruime tijd diepgravend onderzoek naar de kloof tussen arbeid en kapitaal. Dit voorjaar publiceerde zij een serie artikelen bij weekblad De Groene Amsterdammer.

Vondst is het nieuwe culturele platform in Deventer, dat met name werkt vanuit de Lebuinuskerk. Met dit debat wil Vondst het rijke ‘rode’ verleden van de stad nieuw leven in blazen. Hoe rood en links is ‘Moskou aan de IJssel’ nog?

‘Over de Kloof: Arbeid vs. Kapitaal’ vindt plaats op de Dag van de Arbeid, 1 mei, in de Grote- of Lebuinuskerk. De avond begint om 20:00, vanaf 19:30 is de deur en de bar geopend (Grote Kerkhof 38, Deventer).

Vondst werkt met het principe ‘Pay what you want’: bezoekers kunnen zelf een waarde aan de evenementen geven. Daarom zijn zij vrij om te betalen naar eigen inzicht.