Deventer – Zaterdagmiddag omstreeks 16:30 uur zijn de hulpdiensten uitgerukt naar de Koningin Julianastraat in Deventer. Buurtbewoners hadden een alarm gehoord bij een bovenwoning. In de woning was een grote hoeveelheid koolmonoxide vrijgekomen. De bewoners waren door de koolmonoxide bedwelmd.

De bewoners zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De mannelijke bewoner moest gereanimeerd worden. Ook de hond van het gezin was bedwelmd geraakt.

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos giftig gas, dat lichter is dan lucht. Bij verbrandingstoestellen zal bij te weinig aanvoer van verse lucht een onvolledige verbranding optreden waardoor koolmonoxide vrijkomt. Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal.

De symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij langere blootstelling wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte tot de dood als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen. De symptomen worden vaak niet herkend en daarom is het vaak te laat om nog in te grijpen.

Door koolstofmonoxide vergiftigde personen en dieren vallen ongemerkt in slaap en overlijden als de blootstelling voortduurt.