Deventer- “Een explosie in het noodstroomaggregaat van PW Janssen, gevolgd door brand en hevige rookontwikkeling in de technische ruimte”, was op 3 december rond 10.00 uur één van de incidenten die in de Veiligheidsregio IJsselland plaats vond.

Gelukkig was genoemd incident een scenario voor een oefening, geïnitieerd door Brandweer IJsselland. Naast de brand, die inmiddels was doorgeslagen naar de naastgelegen ruimte met opslag van medicinale zuurstof, is tevens een medewerker van PW Janssen die zuurstofcilinders ophaalde gewond geraakt. Een toegesnelde collega raakte zelf ook gewond doordat ze door een deurruit viel.

De bedrijfshulpverlening (BHV) van PW Janssen, gealarmeerd  via de automatische brandmeldinstallatie, zorgde doortastend en rustig voor verkenning van de situatie en vervolgens voor het verlenen van eerste hulp aan de twee slachtoffers.

De brandweer die ongeveer 6 minuten na het eerste alarm ter plaatse kwam, heeft samen met de ploegleider BHV kort de situatie doorgenomen en vervolgens de brand geblust waardoor de situatie weer veilig werd gesteld.

De drie doelen die voor deze oefening werden gesteld zijn gehaald:

  1. Voor de BHV van PW Janssen het oefenen van de procedures, alarmopvolging en samenwerking met de brandweer.
  2. Voor de brandweer het opdoen van objectkennis en herkennen van brand-preventieve voorzieningen in de aangemerkte “risico-objecten”.
  3. Het gezamenlijke doel is de bewustwording van elkaars werkzaamheden, procedures en handelswijze.

Kortom, een nuttige en leerzame oefening voor zowel de medewerkers van PW Janssen als voor de brandweer.

BHV-oefening in PW Janssen