Deventer- Steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in hun woning. Het is een goedkope en duurzame manier van verwarmen en kan energiekosten verlagen. Nu er steeds meer pelletkachels gebruikt worden, krijgt de brandweer ook vaker meldingen van incidenten met pelletkachels. Je kunt incidenten voorkomen door bij de aanschaf, installatie, het gebruik en het onderhoud met een aantal zaken rekening te houden.

Een pelletkachel is een kachel die brandt op houtpellets. Dit zijn kleine staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, gemaakt van zaagsel en houtsnippers.

Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren

Jetty Middelkoop is adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer en kent de gevaren van de pellets. ‘Er zijn voorbeelden waar mensen een opslag van pellets binnen zijn gegaan en meteen door de hoge concentratie koolmonoxide het bewustzijn verloren. Het is daarom van groot belang om te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. Wees je er bewust van. Ik zou de mensen willen adviseren indien mogelijk de ruimte waarin de pellets zich bevinden continu te ventileren. Sla je de pellets in grote hoeveelheden op in een bunker of kelder? Zorg dan dat je een koolmonoxidemelder ophangt. Koolmonoxide ruik en proef je immers niet.’

De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier trouwens standaard over te informeren en de toegangsdeur van een bulkopslag van een waarschuwing te voorzien. Is dat niet gebeurd? Vraag hier dan alsnog naar!

pellets-burning.jpg

Bron: Brandweer