Koolmonoxide (CO) is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Nog elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging en daarom vragen Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting in februari extra aandacht voor de gevaren van koolmonoxide. Want kent u de risico’s van CO-vergiftiging?

Campagneweek: vul de koolmonoxidetest in!
Van 1 tot en met 8 februari is de campagneweek over de gevaren van koolmonoxide. Op de site http://koolmonoxide.brandweer.nl kunt u een test invullen die laat zien of u zich voldoende bewust bent van de risico’s op het gebied van CO-vergiftiging. Na het invullen van de test ontvangt u een advies- en actiepuntenlijst. Ook kunt u een CO-melder bestellen.

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar
De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos. Zorg dus voor voldoende ventilatie. En laat uw gastoestel jaarlijks door een erkend installateur controleren.

Hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging?
Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.

  • De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid;
  • Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag.

Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?

  • Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit;
  • Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht;
  • Waarschuw een arts.

Meer informatie
Meer info op www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/koolmonoxide