Deventer- Vanmorgen rond half 10 klonk het ontruimingssignaal door de speakers bij de Saxion Hogeschool aan de Handelskade in Deventer. De ontruimingsoefening werd uitgevoerd in samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland.

Het gebouw aan de Handelskade werd ontruimd en de brandweer van Deventer kwam ter plaatse. Een uurtje later zaten de scholieren weer in de lokalen.

Het BHV team van Saxion zal op een later moment de ontruimingsoefening evalueren.

Waarom een ontruimingsoefening? Is dat verplicht?

De Arbowet en Richtlijn nr. 89/391/EEG verplichten de werkgever om maatregelen te treffen voor eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie van werknemers bij ernstig en onmiddellijk gevaar. De werkgever moet maatregelen nemen om te zorgen dat deze crisissituaties op een goede manier worden beheerst. Een ontruimingsoefening is één van die maatregelen.

Want stelt u zich eens voor: het brandalarm gaat af en al uw collega’s of gasten lopen verward door elkaar. Waar is de dichtstbijzijnde uitgang? Door de rookontwikkeling ziet niemand meer iets. Er ontstaat paniek en een duwpartij bij de uitgang. Het is daarom van belang dat al uw medewerkers weten hoe zij moeten handelen bij een ontruiming van het gebouw. Dit doet u door regelmatig een ontruimingsoefening te houden.

Regelmatig is natuurlijk een vaag begrip. De hoeveelheid hangt geheel af van bedrijfsspecifieke factoren, de aanwezige risico’s en de ervaring van de BHV-organisatie. In de RI&E moet worden opgenomen hoe vaak er een oefening moet plaatsvinden. Het NIBHV hanteert als richtlijn om 1x per jaar een ontruimingsoefening te houden.

Permalink voor ingesloten afbeeldingFoto: @Saxion