Deventer – Uit onderzoek is gebleken dat er vanaf mei 2015 tot 3 november 15 autobranden zijn aangestoken in Deventer. Daarvoor zijn tot nu toe twee verdachten aangehouden en er is een derde verdachte in beeld. Het onderzoek gaat nog steeds door. Teamchef Gert Telman doet daarvoor een beroep op de inwoners van Deventer.

Een 51-jarige man uit Deventer is op 7 juli aangehouden voor een brandstichting aan het Groenewold op 27 mei. Hij is na verhoor heengezonden met een dagvaarding. De tweede verdachte is 15 september aangehouden. Daarbij gaat het om een 50-jarige man uit Deventer. Hij wordt verdacht van een brandstichting aan de Rielerweg en meerdere woninginbraken. Hij zit nog steeds vast. Daarnaast zijn er aanknopingspunten die naar een derde verdachte leiden.

Onderzoek naar brandstichting lastig

De recherche houdt zich dus nog steeds bezig met het onderzoek. Er vindt bij elke autobrand (waarbij mogelijk sprake is van een brandstichting) een technisch onderzoek plaats, eventuele camerabeelden worden bekeken en agenten ondervragen buurtbewoners en eventuele getuigen. “Wij zijn voor ons onderzoek echt afhankelijk van informatie van getuigen. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste gaan de meeste sporen letterlijk in vlammen op. Daarnaast zien we de dat de modus operandi van brandstichters verschilt. Het kan dus zijn dat er meerdere daders actief zijn, maar het kan ook om één dader gaan die branden op verschillende manieren aansteekt. Bovendien vinden de meeste branden plaats in de nachtelijke uren”, zegt teamchef Gert Telman.

Ogen en oren

“Juist bij brandstichting zijn de inwoners van Deventer onze ogen en oren. Neem bij verdachte situaties dus contact op met de politie door 112 te bellen”, aldus Telman. Ziet u ’s nachts iemand langdurig in de buurt van een auto die niet van die persoon is? Ziet u mensen lopen met spullen die voor brandstichting gebruikt kunnen worden? Hebt u iemand bij een auto gezien of gestoord terwijl die persoon bij een auto bezig was? Kijk dan of er spullen op, in of bij een auto liggen die gebruikt kunnen worden voor brandstichting. Het kan zijn dat u brand versnellende middelen ruikt. Bel dan de politie. Alle informatie die u heeft over een verdachte, een signalement, beschrijving van een auto of fiets, een kenteken en zelfs een rijrichting, zijn enorm bruikbaar voor het onderzoek.

brandweer (3)