Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast.


Welk vuurwerk is veilig?

Aan al het vuurwerk zit risico, daarom is het belangrijk alleen goedgekeurd consumentenvuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten en de gebruiksaanwijzing goed te lezen.

U herkent goedgekeurd vuurwerk aan:

  • een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
  • dat u het alleen op 29, 30 en 31 december kunt kopen. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag vuurwerk ook worden verkocht op 28 december.
  • de aanduiding ‘geschikt voor particulier gebruik’.
  • een vermelding of afbeelding die duidelijk maakt welke effecten u kunt verwachten van het soort vuurwerk.
  • de naam, de handelsnaam (of handelsmerk) en de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur (of handelaar).
  • het toegekende artikelnummer en productiejaar.
  • CE-keurmerk op nieuw vuurwerk.

 

Hoe weet u of vuurwerk illegaal is?

Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen,lawinepijlen en Cobra’s. Het meest gevaarlijk zijn de zogenaamde BIG FIVE-soorten. Meer informatie over BIG FIVE is te vinden op de website van Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

llegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Er zijn mensen die steeds meer de grens verleggen en overstappen naar het zelf maken en afsteken van vuurwerkbommen, veelal met gebruik van illegaal vuurwerk. Tegenwoordig zijn handleidingen om bommen te maken eenvoudig op internet te vinden en bommenmakers laten op bijvoorbeeld internetforums en YouTube hun kunsten zien. Zelf vuurwerk(bommen) maken en afsteken levert uiterst gevaarlijke situaties op en is dan ook verboden.

Meer informatie over vuurwerkbommen is te vinden op de website van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers. Informatie over het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de richtlijn vuurwerkdelicten.

Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 26% van al het ernstige vuurwerkletsel. En dat is het topje van de ijsberg, omdat vaak gegevens ontbreken van het soort vuurwerk dat het letsel heeft veroorzaakt.

07-vuurwerkbommaken.nl

Straffen

De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn:
Meerderjarigen (vanaf 18) krijgen: 

  • 6 tot 9 maanden gevangenisstraf voor het maken van een vuurwerkbom
  • 6 tot 9 maanden gevangenisstraf voor het in bezit hebben van een vuurwerkbom
  • 7 tot 9 maanden gevangenisstraf voor geven van een vuurwerkbom aan iemand anders
  • Tenminste 15 maanden gevangenisstraf voor het afsteken van een vuurwerkbom

Minderjarigen krijgen taakstraffen:

  • Vanaf 60 uur voor het maken van een vuurwerkbom.
  • Vanaf 60 uur voor het in bezit hebben van een vuurwerkbom.
  • Vanaf 65 uur voor geven van een vuurwerkbom aan iemand anders.
  • Vanaf 70 uur voor het afsteken van een vuurwerkbom.

In de volgende blog gaan we u verder informeren over het gebruik van vuurwerk en de hoeveelheid vuurwerk wat u mag bezitten.

Deze blog komt mede tot stand met de informatie van de Task Force-Opsporing Vuurwerk Bommenmakers(http://www.taskforceovb.nl) en de Politie.