Deventer – Op 11 september starten de werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe rotonde op het Noorderplein. De rotonde krijgt een nieuwe inrichting die voldoet aan de laatste veiligheidsrichtlijnen. Daardoor worden ongewenste, gevaarlijke situaties voorkomen. De rotonde wordt ook klaar gemaakt voor het veranderende klimaat.

De werkzaamheden aan de rotonde duren van 11 september tot begin december 2023. In die tijd is de rotonde afgesloten voor doorgaand verkeer. Voetgangers kunnen tenminste aan 1 kant langs. Door slechte weersomstandigheden of door onverwachte gebeurtenissen kan het werk langer duren.

Veiligheid

De rotonde op het Noorderplein is onderdeel van 1 van de routes van het hoofdfietsnetwerk van Deventer. De afgelopen jaren waren er verschillende verkeersongevallen op de rotonde, onder meer door auto’s die inhalen op de rotonde en fietsers die slecht zichtbaar zijn. Op de nieuwe rotonde worden fietsers en auto’s beter van elkaar gescheiden door een vrijliggend fietspad rond de rotonde.

Klimaatklaar

Het asfalt van de weg, de stoeptegels en de parkeervakken worden eerst verwijderd.

Daarna start het verwijderen van de oude riolering en de aanleg van nieuwe riolering. Ook worden een aantal plekken ingericht voor de opvang van regenwater, zodat dit in de bodem kan zakken.

Na de aanleg van die opvangplekken en de nieuwe riolering worden nieuw asfalt en stoepen aangelegd.

De nieuwe Noorderplein rotonde is dan weer helemaal veilig en klaar voor het veranderende klimaat.

Bereikbaarheid tijdens het werk

Tijdens de werkzaamheden staan vaak grote machines op de straat, waardoor bewoners moeilijk met de auto hun huis en/of perceel kunnen bereiken. Iedereen wordt verzocht om de auto in deze weken op een andere plek te parkeren. Parkeren voor de huisartsenpraktijk is mogelijk bij de Zwolseweg. Voor het overige verkeer wordt een omleidingsroute met gele pijlborden aangegeven.

Woningen, winkels, bedrijven en horeca zijn te voet te bereiken via de stoep. Deze route is ook begaanbaar voor rolstoel, scootmobiel en rollator. Met ondernemers, vervoerders, pakketbezorgers, koeriers en hulpdiensten worden aparte afspraken gemaakt over de bereikbaarheid.

Afval

Om het ophalen van afvalcontainers tijdens de werkzaamheden zo soepel mogelijk te laten verlopen, komt er een centraal punt om de containers neer te zetten. Circulus is hiervan op de hoogte.

In stappen

De werkzaamheden starten in het gedeelte langs de spoorlijn (dit is op de tekening paars gekleurd). De 2 parkeervakken voor de huisarts bij de spoortunnel komen tijdelijk te vervallen, er komen tijdelijke parkeervakken aan de Zwolseweg.

Contact

Heeft u vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 07.30 en 16.00 uur contact opnemen met de uitvoerder van KWS Infra, Jelmer Eijsink via 06-2575 7749 (graag per WhatsApp) of jeijsink@kws.nl. U kunt ook contact opnemen met de omgevingsmanager van de gemeente Bas Halsema via 06-2619 6676 of bas.halsema@burohoogstraat.nl.

Wekelijks inloopuurtje

Wekelijks wordt er op dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur in de bouwkeet van KWS een inloopmiddag georganiseerd voor bewoners en belanghebbenden. De bouwkeet staat op het asfalt bij de Singel voor het spoorviaduct bij het Rijsterborgherpark.