Deventer- In het Geert Groote huis in Deventer speelt op zondag 6 maart a.s. de zangformatie Cuatro. De aanvang van het concert is 13.30 uur. Het wordt nog een keer opgevoerd om 15.00 uur. U mag gratis naar binnen, maar een gift wordt zeer op prijs gesteld.

Polyfonie

Polyfonie in de meest sobere vorm. Dat brengt Cuatro (Spaans voor “vier”). Vier stemmen, sopraan, alt, tenor, bas; geen begeleiding. Muziek zonder opsmuk, zoals die in de zestiende en zeventiende eeuw heeft geklonken in de kerken en aan de hoven van bijvoorbeeld Spanje en ltalië.

Sancta Maria

De liederen die vandaag klinken, zijn Mariagezangen, geschreven in het Italië van de late Renaissance:

Gabriel Angelus van Luca Marenzio

Ecce virgo concipiet van Ludovico Balbi

Ave Maria van Giovanni Pierluigi da Palestrina

Sancta Maria van Luca Marenzio

Cum Iucunditate van Luca Marenzio

Ne timeas, Maria van Tomàs Luis da Victoria

Deze componisten zochten er vooral naar om de muziek bij de teksten aan te laten sluiten. Palestrina is de bekendste componist uit die tijd, die met zijn contrapuntische stijl de weg bereidde voor velen na hem, waaronder Da Victoria. De muziek van Da Victoria kenmerkt zich door een mystieke, ingetogen sfeer. Marenzio, die ook veel wereldlijke stukken schreef, weet de emotie en passie daarvan ook in te passen in deze religieuze werken.

Over Cuatro

Cuatro bestaat uit Esther Klaassen (sopraan), Annelies Kroon (alt), Hans van der Deure (tenor) en Wim Klaassen (bas en muzikale leiding). De leden van Cuatro ontdekten op de school van hun kinderen dat ze een gezamenlijke passie hebben voor zingen. Vanaf 2012 treden ze samen op. Hun vertolking van polyfonie legt de nadruk op de samenhang tussen de stemmen en het zingen vanuit de beleving. Deze benadering in combinatie met de naturel stemmen geeft een pure luisterervaring.

Concerten om 13.30 uur en om 15.00 uur

De aanvang van de concerten zijn om 13.30 uur en om 15.00 uur. De toegang is gratis maar wel wordt u vriendelijk verzocht een donatie te doen.

Cuatro