Deventer- Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart is het weer zo ver. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de elfde keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland. Stichting t Oude Kinderboek (StOK) doet mee. Zij gaat op vrijdag 11 maart van 9:30 tot 16:00 uur een grote inhaalslag maken om de voorraad schenkingen te ordenen. Hiervoor moeten eerst zo’n 160 dozen met boeken van de zolder van de Bibliotheek naar beneden worden gebracht. Daarna gaan we in de Annie MG Schmidtzaal de boeken op alfabet ordenen en mogelijke dubbels eruit selecteren. Aan het einde van de dag gaan de resterende boeken geordend weer terug naar de zolder.

Het kinderboekenleenmuseum van Stichting ’t Oude Kinderboek in de Bibliotheek Deventer is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van het oude kinderboek. Je kunt hier je jeugdherinneringen ophalen aan precies dat kinderboek dat jouw favoriet was. Of genieten van de bijzondere prentenboeken, verhalenbundels, sprookjesboeken, Flipje Tiel, alle kinderboekenweekgeschenken, avonturen van vroegere helden, noem maar op, vervlogen tijden herleven!

StOK ontvangt veel schenkingen van mensen die hun dierbare kinderboeken een goede bestemming gunnen. Sinds onze verhuizing van Zutphen naar Deventer hebben we nog een voorraad van zo’n 4.000 boeken, die we graag in de collectie op willen nemen. Om een stevige inhaalslag te maken vragen we vrijwilligers om deze Kinderboekenberg te helpen ordenen. Wij zoeken vooral nog mensen die mee kunnen helpen aan het begin en aan het einde van de dag met het tillen van de dozen via de zoldertrap. Verder is er een lift aanwezig.

Het succes van NLdoet blijkt uit het groeiend aantal vrijwilligers dat zich tijdens deze dagen inzet. Tijdens NLdoet 2015 waren al 300.000 vrijwilligers actief bij zo’n 7.600 klussen. Ook leden van het Koninklijke Familie en diverse landelijke en lokale politici staken in de afgelopen jaren hun handen uit de mouwen. Het Oranje Fonds, waarvan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het beschermpaar zijn, steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Meedoen aan NLdoet is ontzettend leuk! Je leert nieuwe mensen en organisaties kennen, ontdekt allerlei nieuwe dingen over je klusgenoten én je helpt er ook nog eens een maatschappelijke organisatie mee. En zij hebben daar het hele jaar plezier van!“

Heb je zin om mee te doen meld je aan op www.NLdoet.nl