Deventer- Bijna 3800 inwoners van de gemeente Deventer kwamen op 21 maart naar één van de uitdeellocaties voor het afhalen van compost; een actie van de gemeente in het kader van de Landelijke Compostdag. Circa 19.000 zakken gft-compost vonden zo hun weg naar tuinen en balkonnen in Deventer.

De compostactie is een initiatief van de gemeente Deventer en Circulus-Berkel; een bedankje aan inwoners voor het actief scheiden van afval. Door de gescheiden gft-inzameling is er sprake van minder CO2-uitstoot, lagere verwerkingskosten en worden grondstoffen gespaard.

Stijging 

In 2014 werd in de gemeente Deventer meer dan 10 miljoen kilo groente- fruit- en tuinafval (gft) gescheiden ingezameld, gemiddeld 113 kilo per inwoner. Een aanzienlijke stijging: in 2013 betrof het aantal kilo’s per persoon 105. Het gft werd vervolgens omgezet in groene energie en compost. Deze bodemverbeteraar bevat veel organische stof en voedt de bodem. Vermengd met aarde is compost een prima ‘meststof’ voor de tuin of een groen balkon.

 

Op de Brink verzorgde de Ulebelt voorlichting over onder meer gft en compost en werden bezoekers verrast met straattheater.