Deventer- Zondag 27 november zijn er unieke handgemaakte beanies te koop voor het goede doel. ‘Kopzorg op Bali’ is aanwezig op het ‘zeldzaam mooi winter evenement’ in een zeer bijzondere binnenlocatie, namelijk de brandweerkazerne aan de Schoonenvaardersstraat 5 in Deventer. Tussen 11.00 en 17.00 uur ben je van harte welkom op deze bijzondere markt. ‘Kopzorg op Bali’ heeft deze winter ‘beanies voor Bali’ te koop: de mutsen zijn niet voor Bali, maar de opbrengst van de verkoop wel. Als jij er één koopt, draag jij bij aan een menswaardige behandeling van psychiatrische patiënten op Bali. En je voorkomt kopzorgen in de Nederlandse winter!
Lola beanie
25 ‘tantes’ breien en haken geheel belangeloos hippe ‘one of a kind’ beanies. Ook tantes uit Deventer en Twello! Jij kunt hier eigenaar van worden. De gehele opbrengst gaat via ‘Kopzorg op Bali’ naar het Suryani Institute for Menthal Health. Jij wilt toch ook warme oren deze winter?
Kopzorg op Bali
Kopzorg op Bali is een Nederlands initiatief dat het Suryani Institute for Mental Health (SIMH) op Bali ondersteunt. Het Suryani Institute biedt hulp aan zeer ernstige psychiatrische patiënten door voorlichting, medicatie en begeleiding. ‘Kopzorg op Bali’ organiseert allerlei acties om geld in te zamelen dat 100% ten goede komt aan het Suryani Institute.
The Dark Side of Paradise
Op het idyllische eiland Bali komen jaarlijks 3 miljoen toeristen. Maar ook worden op Bali bijna wekelijks mensen gevonden met een psychiatrische stoornis die onder erbarmelijke omstandigheden leven. In kooien, vastgeketend aan een dikke ketting of met een ledemaat vastgemaakt in een blok met hout.
Iemand met een psychiatrische stoornis is door onmacht en onwetendheid van de familie vastgeketend aan een houten blok (fotografie: Ingetje Tadros/Dimex)
Onwetendheid en angst
Psychiatrische zorg is geen vanzelfsprekendheid in Azië. Onwetendheid en schaamte en de angst dat iemand bezeten kan zijn door een kwade geest zorgen ervoor dat psychiatrische patiënten genegeerd en/of opgesloten worden.
Suryani Instituut helpt
Dr. Suryani en haar collega’s proberen deze mensen te vinden. De patiënt wordt zo snel mogelijk uit zijn of haar benarde positie gehaald. Dr. Suryani en haar zoon Dr. Cokorda Lesmana (ook psychiater) geven direct medicatie, bieden voorlichting aan familie en buren en begeleiden de mensen in hun eigen woonomgeving. Dit doet het Suryani Institute geheel kosteloos omdat mensen in Indonesië zelden verzekerd zijn en vaak te arm zijn om gezondheidszorg te kunnen betalen.
Psychiatrische patiënt opgesloten door familie die niet weten om te gaan met haar (fotografie: Ingetje Tadros/Dimex)
Bij het Suryani Institute werken een aantal door hen zelf getrainde ‘veldwerkers’ die huisbezoeken doen. Oosterse en westerse geneeswijzen gaan hier hand in hand, waarbij het uitgangspunt de Balinese (hindoeïstische) cultuur is.