Deventer- Het college heeft besloten 4 panden op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap hadden voor 6 panden een verzoek ingediend.

Thumbnail

De nieuwe gemeentelijke monumenten zijn:

  • voormalig hoofdkantoor Thomassen en Drijver, Zutphenseweg 51;
  • voormalig Nederlands Hervormd wijkcentrum, Johannes Van Vlotenlaan 85;
  • Maranathakerk, Maranathaplein 1;
  • voormalige Vrouwenarbeidsschool, Diepenveenseweg 136/136A.

Wethouder Carlo Verhaar: “Het is heel goed dat wij als stad ook oog hebben voor relatief jonge gebouwen die belangrijk zijn door de geschiedenis van onze stad en grote waarde hebben als ons Deventer cultureel erfgoed.”

Afgewezen

Het eveneens door de erfgoedpartijen voorgestelde pand van het voormalig Pathologisch- anatomisch en Bacteriologisch- serologisch Laboratorium aan de H.G. Goozsenstraat 1 is ook onderzocht. Bij dit pand bleken de waarden in de loop der jaren verloren te zijn gegaan en daarom wordt het geen monument.

Vervolg

Tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders kan door belanghebbenden bezwaar worden gemaakt. Het 6e pand dat is voorgedragen voor de gemeentelijke monumentenstatus is de Bussink koekfabriek. Hierover is nog geen besluit genomen. De eigenaar van het pand en het bestuur van de Bond Heemschut gaan op een later moment nog in gesprek.

Open Monumentendag

Op vrijdag 13 september opent wethouder Carlo Verhaar Open Monumentendag 2019 in de Maranathakerk. De kerk is van de bekende architect Aldo van Eyck en werd opgeleverd in 1992. Het hoort samen met o.a. het Van Schijndelhuis in Utrecht (1992) en het Oudhof effectenkantoor in Amsterdam (1990) tot de jongste monumenten van Nederland.