Bathmen – Op 1 april 2019 is het 50 jaar geleden, dat Egerländer kapel De Langenberger Muzikanten uit Bathmen is opgericht en dat is geen grap! Er bestond in de zestiger jaren al een boerenkapel met de naam De Plaggenmeiers. Ernst Mosch was in die tijd grondlegger van de echte Egerländer muziek, die bij een groot wereldwijd publiek aansloeg. Vele tiroler- en boerenkapellen werden daarom destijds ook omgevormd tot Egerländer kapellen, zo ook de Plaggenmeiers. Beide kapellen waren steeds een onderdeel van de Bathmense muziekvereniging Orpheus. Veel werd er aanvankelijk gemusiceerd bij feesten en partijen en het werd na afloop van de optredens nog wel eens té gezellig, met alle gevolgen van dien. Medio zeventiger jaren heeft de kapel dan ook een paar jaar een periode van rust ingelast. Vanaf 1978 ging het echter weer in volle vaart vooruit en nog steeds wordt er 2-wekelijks gerepeteerd op de donderdagavond.

Muzikale leiding.
Van 1969 tot 1996 heeft Dick Muileman de muzikale leiding van de kapel gehad. Hij trad daarbij in de voetsporen van vader Herman Muileman, die kapelleider was van de boerenkapel van Kunstmin-Gorssel. Dick heeft zich 27 jaar belangeloos ingezet met veel enthousiasme en werd tijdens optredens dan ook geregeld “Der kleine Mosch” genoemd. Dat mag best als een compliment opgevat worden! Onder zijn leiding werd er voornamelijk Egerländer muziek gespeeld, veelal bestaand uit marsen, walsen en polka’s. Dick kan terugzien op een zeer succesvolle periode met de Langenberger Muzikanten. In 1996 nam Gerard Stegink, die op dat moment al vanaf 1978 onder Dick’s leiding de signaaltrompet bespeelde, de muzikale leiding van hem over. Inmiddels waren er vele nieuwe werken van hedendaagse componisten verschenen en werd de Egerländer muziek uitgebreid met Neue Böhmische (Boheemse) en Tsjechische werken, zodat er wat meer afwisseling op concerten te realiseren was. Het fenomeen blaaskapellenconcours deed zijn intrede en in 2004 deed de kapel voor het eerst in haar bestaan, uitkomend in de Bergklasse (dit is de middenklasse voor kapellen) mee in Muntendam. Gelijk werd er een eerste prijs in de wacht gesleept evenals de 3 keren erna met als absolute muzikaal hoogtepunt de deelname op 4 november 2012 toen de kapel met maar liefst 91,61 punten een eerste prijs met onderscheiding en promotie naar de topklasse in de wacht sleepte. Na precies 20 jaar heeft Gerard het muzikale stokje in 2016 overgedragen aan de huidige kapelmeester Hans Dijsselhof uit Nijverdal. Hans is in de kapelwereld zeker geen onbekende en heeft ervaring met het dirigeren van de Eschländerkapel uit Hellendoorn en hiermee grote muzikale successen behaald. Tevens heeft hij al geruime tijd de leiding over de Vjenneländer Musikanten uit Vriezenveen. Daarnaast presenteert hij een blaasmuziekprogramma bij de lokale omroep HOI-FM.

Repertoire.
De Egerländer muziek vind zijn oorsprong in het Duits-Tsjechische grensgebied, langs de rivier de Eger, met als middelpunt de stad Pilzen. Geen wonder, dat blaasmuziek vaak wordt geassocieerd met pilsener bier. Egerländer muziek is, in tegenstelling tot echte Tsjechische volksmuziek, vol en warm van klank en qua tempo ligt deze muziek niet al te hoog. Veel werken gaan over de dagelijkse dingen als de liefde, het weer, een bepaalde streek of plaats.

Vaak is er een zangpartij aan de muziekwerken toegevoegd. Van de Böhmische muziek ligt de oorsprong meer in de Bohemen, maar deze muzieksoort is wel zeer verwant aan de Egerländer muziek. Belangrijk bij deze muzieksoorten is de “Schwung” (in het Engels: swing), die in acht genomen dient te worden.

Bezetting.
De Langenberger Muzikanten hebben een mooie bezetting, die bestaat uit de melodiesectie, zijnde Flügelhorns (bugels), met als tegenmelodie de Tenorhorn (bariton) sectie. De ritmische instrumenten trombones/hoorns, bassen en slagwerk zorgen voor de ondersteuning, terwijl de houtsectie, bestaande uit klarinetten/sopraansax voor de figuratie zorgen. Een signaaltrompet maakt het geheel instrumentaal compleet. Zanger Herman Pakkert en kapelmeester Hans Dijsselhof nemen het vocale gedeelte voor hun rekening. De muzikanten komen, naast de Bathmenaren, inmiddels uit verschillende plaatsen in de omgeving o.a. Neede, Deventer, Diepenveen, Harfsen en zelfs uit het Duitse Borken. De kapel heeft dus duidelijk een regionale functie.

Repetities.
De repetities zijn begonnen in de schuur van kapellid Jan Olden aan de Langenbergerweg. Een naam voor het kapel was toen snel bedacht. Later werd er o.a. in de Rythmeen, op zolder bij de Fa. Bronsvoord en bij de Fa. Vreeman te Harfsen gerepeteerd. Tegenwoordig vinden repetities plaats in de Loozaal van Cultuurhuus Braakhekke. Hier kan de kapel zich onder goede akoestische omstandigheden, voorzien van goed licht en een uitstekende catering, volledig uitleven.

Management.
Bij de organisatie van een blaaskapel, die een aantal optredens op jaarbasis verzorgt, komt heel wat kijken. Goed management is dan ook een must. Dit werd aanvankelijk door wijlen Hendrik Lunenborg verzorgd, later door Gerard Stegink, opgevolgd door Ruud Buunen. De laatste jaren is deze taak in vertrouwde handen van André Olden. Soms wordt er dag en nacht door hem gewerkt voor de kapel. Vele emails en telefoontjes zorgen voor een soepele organisatie van dit orkest. Ruud Buunen heeft door de jaren heen zijn managementtaak verwisseld voor de presentatie tijdens de concerten. Vele bezoekers kennen dan ook wel zijn traditionele opening: Grüss Gott, Euch Allen mit einander! De afgelopen jaren verzorgt Leonie Burink-Stegink het management op een uitstekende manier met veel enthousiasme.

Jubilarissen.
Al vanaf de oprichting zijn er 2 mensen lid van de Langenberger Muzikanten. Dit zijn bassist Joop Vukkink (Ome Joop) en klarinettist Jan Olden (v/h Gait Jan de Groenteman). Het is fijn, dat deze mensen nog steeds muzikaal actief zijn op een inmiddels respectabele leeftijd.

Jubileum-aktiviteiten.
Er zullen een aantal jubileum-activiteiten georganiseerd worden dit jaar. De eerste activiteit, het succesvolle nieuwjaarsconcert op 6 jan. j.l. samen met de muzikale vrienden uit Laren, Larenka heeft inmiddels al plaatsgevonden. Houdt u plek vrij in de agenda op zondagmiddag 26 mei a.s. voor een groots jubileumconcert bij het Bonte Paard te Dijkerhoek. Tijdens het afsluitende jubileumconcert op 24 november in Cultuurhuus Braakhekke zal eveneens accordeonvereniging VIOS uit Harfsen een optreden verzorgen. Nadere informatie volgt t.z.t.

De kapel hoopt nog tot in lengte van jaren de karakteristieke Egerländer en Böhmische blaasmuziek ten gehore te kunnen brengen voor een zo groot mogelijk publiek in Bathmen en verre omgeving en bedankt de bezoekers aan de optredens in de afgelopen 50 jaar voor hun aanwezigheid en steun.