Deventer – Op 8 en 10 april vieren we dat gemeente Deventer 70 jaar bevrijd is. U bent van harte welkom bij de herdenkingsbijeenkomsten. Op 5 mei vieren we de bevrijding nog eens spectaculair met een grootse Taptoe in de Adelaarshorst.

‘Colmschate 40-45’

Op 8 april is van 16.00 tot 17.00 uur de openbare herdenkingsbijeenkomst ‘Colmschate 40-45’ in de Ichtuskerk, Holterweg 106. Het is dan 70 jaar geleden dat Colmschate (het dorp en de buurschappen Snippeling, Oxe, de Bannink en de Vijfhoek) werd bevrijd door de Canadezen.

Tijdens de bijeenkomst zijn er toespraken. Ook is er een presentatie over de gebeurtenissen rond de bevrijding van Colmschate. Burgemeester Heidema onthult vervolgens een gedenkbord. Dit gedenkbord is een eerbetoon aan de 46 gesneuvelde Canadezen en de Colmschatenaren die op actieve wijze verzet hebben getoond.

Meer over de herdenking op 8 april vindt u op de website WijDeventer.

Bevrijding Deventer

Op 10 april staan we in de Kleine Zaal van de Deventer Schouwburg (Leeuwenbrug 2) van 10.00 tot 11.30 uur stil bij de bevrijding van gemeente Deventer.

Over de oorlogsjaren van Deventer zijn veel foto’s en ook enkele filmbeelden beschikbaar. Aan dit archief kan een tot nu toe onbekende film worden toegevoegd. De heer Hans Koot biedt de gemeente Deventer een film aan, die is gemaakt door zijn vader. Tijdens de bijeenkomst op 10 april is er een kort interview met de heer Koot. Daarna is de film voor het eerst openbaar te zien.

Om 10.00 uur is de ontvangst in de stadsfoyer. De bijeenkomst begint om 10.30 uur met het volgende programma:

  • welkomstwoord door H. Webers, voorzitter Deventer Oranje Verenging
  • toespraak burgemeester A. Heidema
  • interview met H. Koot (zoon van filmer W.F. Koot) door H. te Riele
  • vertoning onbekende filmbeelden ‘Bevrijding Deventer 10 april’ (5 minuten), gefilmd door W.F. Koot
  • aanbieden van de originele filmbeelden aan gemeente Deventer
  • presentatie van de programma’s 27 april, 4 en 5 mei in gemeente Deventer
  • afsluiting 11.30 uur

Meer informatie vindt u op de website van de Deventer Schouwburg.

Taptoe op 5 mei

Vanwege het 70-jarige jubilieum van onze vrijheid, is er op 5 mei ’s avonds een grootse Taptoe in de Adelaarshorst aan de Vetkampstraat. Tijdens deze Taptoe bedanken we de veteranen met een groots onthaal. Lees meer over de Taptoe 70 jaar bevrijding.