Deventer- Twee mannen van 23 jaar zijn veroordeeld voor gewelddadige overvallen van prostituees in Breda, Deventer en Zwolle tot celstraffen van respectievelijk 900 dagen en 9 jaar.

De 23-jarige S. is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor de overvallen in Breda, Deventer en Zwolle. Hij is vrijgesproken van een overval in Mierlo. Medeverdachte K. is veroordeeld voor de overval in Zwolle tot een celstraf van 900 dagen, waarvan 574 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij is vrijgesproken van de overval in Breda. Hij werd niet beschuldigd van de andere overvallen.

Tiewraps en tape

De mannen maakten zich samen met anderen schuldig aan gewapende overvallen op – met name – prostituees. De prostituees werden overvallen in door hun gehuurde woningen waar zij voor een aantal dagen hun beroep uitoefenden. Eén van de mannen maakte een afspraak voor een prostitueebezoek, waarna ze met een vluchtwagen naar de woning reden om de prostituees met geweld te overvallen. De vrouwen zijn met messen bedreigd en vastgebonden met tiewraps en tape.

Zucht naar buit

De mannen lieten hun zucht naar buit voorop staan en hadden daarbij geen enkel oog voor de nadelige gevolgen voor de slachtoffers. Uit de verschillende aangiftes blijkt dat de slachtoffers de overvallen als zeer beangstigend hebben ervaren.

21.700 euro schadevergoeding

Naast de gewelddadige overvallen is de 23-jarige S. veroordeeld voor het verduisteren van een Mercedes. Hij moet ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers, in totaal ruim 21.700 euro. Daarnaast moet hij 8 maanden celstraf uitzitten van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

Klinische behandeling

De medeverdachte K. is verminderd toerekeningsvatbaar en moet zich therapeutisch laten behandelen. Hoewel hij op zich een lange gevangenisstraf verdiend, legt de rechtbank hem een groot deel van de celstraf voorwaardelijk op. Zo kan de klinische behandeling, die al is gestart, doorgaan. De lange voorwaardelijke straf moet voor hem een motivatie zijn om de behandeling af te maken en niet meer in de fout te gaan.