Deventer – Van vrijdagavond 11 t/m zondagmiddag 13 juli 2014 vindt de 18e editie van het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten 2014’ plaats, met ruim 150 gratis toegankelijke voorstellingen. Het festival heeft zich de afgelopen jaren sterk inhoudelijk kunnen ontwikkelen tot een internationaal erkend festival op het gebied van professioneel buitentheater.

Op het programma staan dit jaar nationale en internationale topvoorstellingen uit Frankrijk, Spanje, Polen, Portugal, België, Duitsland, Nederland en zelfs de VS.

‘Deventer Op Stelten’ kent een breed en omvangrijk publiek (in 2013 ruim 140.000 bezoekers) en is steeds meer in trek bij jongeren.

Het programma is een weloverwogen artistieke compositie. Mede hierdoor wordt het festival niet alleen nationaal erkend, maar zeker ook internationaal: door de internationale gezelschappen, maar ook door de komst van programmeurs van buitenlandse festivals en door het Europese samenwerkingsproject ‘Articulate’.
‘Dans la Rue’

‘Deventer Op Stelten’ wil ieder jaar onderscheidend zijn door een geheel nieuw programma, met extra kleur en nieuwe dimensies. ‘Dans la Rue’ is het thema van dit jaar, in aansluiting ook op 2013 met het thema ‘Oog voor Duurzaamheid’. De creativiteit, de kracht en de energie van de mens als dé kernwaarde voor duurzaamheid. Dans als ‘groene draad’ in het festival.

In het podiumaanbod van theaters neemt dans een steeds belangrijkere plaats in. Er is ook een toenemend aanbod van professionele dansgezelschappen die zich met de kunstvorm dans juist toeleggen op buitenlocaties. In het festivalaanbod is deze vorm van dans nog maar nauwelijks aanwezig. Met het project ‘Dans la Rue’ wil het festival deze missie op een uitdagende manier vorm en inhoud geven.
Eén van de hoogtepunten is de energieke dance-parade ‘Les Roues De Couleurs’ van Compagnie Off (Frankrijk), waarbij 9 metershoge kleurrijke wielen op live-technomuziek door de stad worden voortbewogen door ruim 30 dansers, slechts gehuld in klei.
Exclusief naar Deventer: het Amerikaanse gezelschap Kristina Isabelle Dance Company met ‘Levels & Lines: The Moving Target’, geïnspireerd op de abstracte en expressionistische kunst van Joan Mitchell. Met een fascinatie voor de beweging van het menselijk lichaam heeft de gerenommeerde choreografe Kristina Isabelle een adembenemende voorstelling met 7 dansers (deels op stelten) weten te creëren. Europese première!

De Beestenmarkt is speellocatie voor Ex Nihilo (Frankrijk) met hun dansvoorstelling ‘Trajets de Ville’: een choreografie van een menigte in een stad, 10 personen die elkaar doorkruizen, tegenkomen, negeren of botsen, met duetten van liefde en rivaliteit. Een elektrische gitaar begeleidt de dansvoorstelling in zijn chaos en kalmte. Daarnaast zullen enkele dansers van Ex Nihilo op zondagochtend op het Stationsplein kleine solo’s geven.

In ‘Transports Exceptionnels’ van Beau Geste (Frankrijk) op het Grote Kerkhof staat de relatie tussen mens en machine centraal. Een poëtisch duet tussen danser en graafmachine, met elegantie en kracht gebracht, groots en soms ruw, ondersteund door klassieke muziek en opera. Met deze productie wordt bovendien een bijzondere relatie gelegd met de bouw van het nieuwe stadhuiskwartier aan het Grote Kerkhof.

In het Rijsterborgherpark brengt Studio Eclipse (België) ‘Two Sink, Three Float’: een dansvoorstelling in en op het water, waarbij drie dansers op een vlot hun evenwicht zoeken tussen elkaar en met de elementen. Het is een herkenbaar spel van menselijke verhoudingen van loslaten, vasthouden en achterlaten.
Daarnaast speelt Woest (Nederland) ‘Leaving Normal’ in het park: een fysieke dansvoorstelling, waarbij (een klein) publiek op een parcours getuige is van diverse interacties van zes performers. Soms romantisch, soms gewelddadig, soms absurd. Let op! Voor deze voorstelling zijn bijna geen tickets meer beschikbaar.

Andere hoogtepunten: In de Boreeltuin is Teatr Biuro Podrózy (Polen) te zien met ‘Carmen Funebre’: een aangrijpende en indrukwekkende voorstelling met sterk theatraal spel, stelten en dreigende muziek, geïnspireerd op de oorlog in Bosnië en andere etnische conflicten. ‘Carmen Funebre’ wordt sinds 1994 gespeeld en is tijdens ‘Deventer Op Stelten’ voor het eerst in Nederland te zien. Leeftijd 10+.
Het stadsplein de Brink is het decor voor de poëtische paradevoorstelling ‘Rêve d’Herbert’ van Compagnie des Quidams (Frankrijk). Twaalf steltenacteurs, gehuld in witte doeken, nemen het publiek mee in hun zoektocht naar licht. Ze ontpoppen zich tot grote opgeblazen figuren en toveren het plein om tot een unieke droom!
Maduixa Teatre (Spanje) treedt op met de Nederlandse première van ‘Tam Tam’, een energieke parade met zes steltenacteurs die dans en theater combineren op het krachtige ritme van trommels en muziek. Fiësta Cultura!
De Brink is ook podium voor diverse kleine acts, zoals Close-Act (Nederland) met de nieuwe act ‘Suits’. Vijf steltenacteurs spelen met de identiteit van zakenmannen. Ook is de andere act ‘I-Puppets’ van Close-Act te zien en brengt Theater Gajes (Deventer) de première van hun nieuwste walkact ‘De Parasols’. Drie personages op korte stelten met elk een eigen karakter en verrijdbare parasol.

Podium voor nieuwe theatermakers uit Oost-Nederland Naast tal van internationale voorstellingen, is er in het festival ook aandacht voor nieuwe theatermakers uit Oost-Nederland.

Theaterschip Drost van Salland (Nederland/Deventer) speelt samen met Theater Im Fluss (Duitsland) ‘Play!’: een korte krachtige multimediavoorstelling over sport, winnen en verliezen, helden en losers.

In de Bergkerk brengt toneelschap Beumer & Drost hun nieuwste voorstelling ‘Chuck & Charlene’:

de Bonny & Clyde van de Lage Landen! Een voorstelling vol zang, dans en muziek door dit gezelschap dat hun basis sinds een paar jaar in Deventer heeft. In ‘glitter en glamour’ en met furore gespeeld in een schiettent met diepgang. Let op! Voor deze voorstelling heb je een ticket (€ 5,-) nodig, te koop bij de VVV Deventer.
Leeftijd 8+.

In samenwerking met Productiehuis Oost-Nederland (ON) is de festivalproductie ‘Ramkoers’ van muziektheatergroep BOT (Nederland) te zien. Met grot geschut tarten ze het lot en beuken dwars door al wat onmogelijk is. BOT is op ramkoers! Een eigenzinnige voorstelling met grote machine en kleine liedjes. Een haast onstuitbare stroom muzikaal vernuft grijpt het publiek ‘bij de strot’.

Even een break nodig van het hoogstaand buitentheater? Strijk dan vrijdag, zaterdag en zondag neer op het Vogeleiland bij ‘Hoogtevrees’ waar je op hoog niveau kunt luieren maar wel met beide benen op de grond. Met heel veel bands, dj’s, een hapje en een drankje even lekker relaxen in misschien wel het mooiste stadsparkje van Nederland. Met o.a. De Kift, André Manuel, Boss Capone, The Cannonball Johnsons, The Small Time Crooks. Bekijk het programma op www.burgerweeshuis.nl.

Daarnaast is er het kunstproject ‘Floating Images’ (25 mei t/m 25 oktober), waarin 8 kunstenaars drijvende werken tonen in de Singel van het Rijsterborgherpark. De tijdelijke kunstwerken vormen ook een bijzonder decor voor ‘Deventer Op Stelten’. De deelnemende kunstenaars exposeren tevens met aanvullende werken in het Kunstenlab onder de naam: ‘Deining in de Ruimte’.
Tijdens het festival zet Smurfit Kappa communicerende verpakkingen op stelten. In samenwerking met een aantal studenten van de kunstacademie sculptuur, legt Smurfit Kappa wederom een link tussen kunst en industrie en zal in de Grote of Lebuïnuskerk op 12 en 13 juli een bijzonder project laten zien.

Nog meer buitentheater

Teatro Só (Portugal) komt naar Deventer met ‘Sómente’. Een trage voorstelling over een eenzame oude man, op een bank, in een park. Een voorstelling die emotioneert, waarin je je kan verplaatsen en misschien wel iemand in kan herkennen.

Op de Nieuwe Markt is Collectif Malunés (België) te zien met ‘Sens Dessus Dessous’: een acrobatische voorstelling op en rond een rode caravan, met vier jonge acrobaten, vol spectaculaire trucs met grappige wendingen voor jong en oud.

Les Trois Points de Suspension (Frankrijk), Bolwerk (België) e.a. creëren op het Lamme van Dieseplein een ‘Paradise’: een tuin met kleine acts, een oase, een ‘Tuin van Eden’.

Het project is onderdeel van ‘Articulate’, het 2-jarige samenwerkingsproject tussen vier Europese festivals (België, Engeland, Frankrijk en Deventer namens Nederland), mede mogelijk gemaakt met Europese subsidie.
Op het Boreelplein is Compagnie Mobil (Nederland) met ‘Sulky M1’ te zien. Een entertainende act over een sullige, sukkelige, klunzige maar hopeloze romanticus die op zoek is naar de ware liefde die weliswaar in zijn autootje moet passen. Alles lijkt onder controle, maar schijn bedriegt!
Noah (Duitsland) speelt bij ’t Klooster zijn korte voorstelling ‘Royal Flush’. Wat gebeurt er als je naar het toilet moet… en de enige toilet op een 5 meter lange buis staat? In de woordeloze stijl van Charlie Chaplin voert Noah een hilarische acrobatische voorstelling op voor jong en oud.
In etalages in de Nieuwstraat is een ‘Multimediale Expositie’ (3 juni t/m 15 juli) te zien: foto’s van ‘Deventer Op Stelten’ door de jaren heen, gemaakt door fotograaf Gerard Dubois. Bij de foto staat een QR-code. Deze code is direct te scannen en je hoort muziek, speciaal gecomponeerd bij de foto door het Singer Song Writers Gilde uit Deventer.

Speciaal voor het festival zijn tal van meerdaagse verblijfsarrangementen in Salland samengesteld in samenwerking met Salland Marketing. Meer informatie op www.ikganaardeventer.nl
Bovendien is er dit jaar wederom de mogelijkheid voor publiek om op zaterdagavond 12 juli aan te schuiven voor een festivalbuffet in de Grote of Lebuïnuskerk, met Sallandse streekproducten.

‘Deventer Op Stelten’ wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, financiële steun van de Europese Commissie (Culture Programme Europese Unie), Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, sponsoring en partnerships van bedrijven uit Deventer e.o., sponsoren Smurfit Kappa Zedek en Grolsch, voorstellingssponsoren BAM Utiliteitsbouw, Nefit, Centrumgarage, Wolters bv, Witteveen+Bos en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad. Het project ‘Dans la Rue’ is mede mogelijk dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en het VSBfonds.

Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl