Deventer- Amnesty Deventer houdt op vrijdag 20 mei van 10.00 tot 16.00 uur een schrijfactie voor Zeynab Jalalian in de bibliotheek aan de Brink.

Zeynab Jalalian (34) komt uit Koerdisch Iran. In 2009 werd zij door het Iraanse Revolutionaire Hof ter dood veroordeeld wegens ‘vijandigheid tegen God’. De werkelijke reden was haar lidmaatschap van de Koerdische oppositiepartij. In 2012 werd haar straf omgezet in levenslang.

De Koerden zijn een van de vele minderheidsgroepen in Iran. Ze wonen voornamelijk in het westen en noord-westen van het land, in de provincie Koerdistan, aan de grens met de Koerdische gebieden van Turkije en Irak. Ze worden religieus, economisch en cultureel gediscrimineerd.

Het gaat niet goed met Zeynabs gezondheid. Ze heeft een nierziekte en een oogaandoening. De gevangenis staat haar geen medische behandeling toe.

Op 20 mei schrijven we brieven aan de Iraanse autoriteiten waarin we vragen om Zeynabs vrijlating en om een goede medische behandeling. Een voorbeeldbrief ligt klaar, u hoeft alleen maar over te schrijven.

Amnesty Deventer is niet de enige groep in Nederland die actie voert voor haar vrijlating. Ook andere Amnesty-groepen in Nederland hebben zich haar zaak aangetrokken en haar ‘geadopteerd’.

We hopen u te zien op vrijdag 20 mei, tussen 10.00 en 16.00 uur aan de grote tafel in de bibliotheek.