In het archeologisch depot voor bodemvondsten van de provincie Overijssel, gevestigd in een voormalige graanopslag in Deventer, zijn vrijdag 4 juli objecten te zien die zijn gevonden op de plek van het nieuwe stadhuis op het Burseplein. Voordat de bouw startte, is archeologisch onderzoek gedaan. Een aantal bijzondere objecten die aangetroffen werden, zijn op een exclusieve rondleiding op 4 juli te bezichtigen. Rondleiders vertellen het verhaal achter de objecten.

Naast aandacht voor de nieuwe vondsten kunnen bezoekers zien welke andere bodemschatten er achter de dikke muren schuil gaan. Enkele van de duizenden dozen waar de voorwerpen in worden opgeslagen gaan open, zodat bezoekers o.a. eeuwenoude vuurstenen bijlen, urnen, mantelspelden en werktuigen van dichtbij kunnen bekijken. Naast de objecten is ook het gebouw interessant. De trekstangen, metalen stortkokers, graanschachten, kijkluikjes en spoorrails herinneren nog aan de tijd dat hier graan werd opgeslagen.

Na afloop van de rondleiding krijgen bezoekers het boekje over een vroeg-middeleeuwse nederzetting aan de grens te Hezingen. In deze publicatie van E.C. Pronk en M.L. Schabbink  wordt verslag gedaan van het onderzoek dat in 1964 plaatvond, maar nooit gepubliceerd is. In Overijssel zijn niet veel vroeg-middeleeuwse nederzettingen bekend, zeker niet die van een elite.

Bezoekers zijn 4 juli welkom vanaf 15:45 uur aan de Bergpoortstraat 193 in Deventer. De rondleiding is van 16:00 tot 17:00 uur. Aanmelden via een mail naar ldehaan@oversticht.nl of telefonisch: 06-11159943 (Linda de Haan). Tip: in verband met de roostervloeren zijn platte schoenen het meest comfortabel.