Deventer- De gerenommeerde asbestdeskundige Jan Tempelman is op 12 november bij Koninklijk Besluit benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tempelman ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de asbestbestrijding in Nederland en daarbuiten.

Tempelman kreeg de onderscheiding tijdens de Nationale Asbest Conferentie in Rotterdam uit handen van wethouder Jan Jaap Kolkman van de gemeente Deventer, de woonplaats van Tempelman. Gedurende zijn loopbaan van 45 jaar, steeds in dienst van TNO, ontwikkelde Tempelman zich tot een nationaal en internationaal vermaarde asbestdeskundige. “Mede door zijn werk lopen we in ons land met het asbestdossier voorop in Europa”,  aldus Jan Jaap Kolkman in zijn toespraak.

Verbod op asbest

De wethouder memoreerde dat Tempelman mede aan de wieg stond van vrijwel alle normen op het gebied van asbest. “En als de wetenschap met nieuwe inzichten kwam, zette hij zich in voor aanscherping van die normen. Mede door zijn inzet werd asbest in 1993 uiteindelijk verboden. Daarna verrichtte hij belangrijk werk voor de maatschappelijke vervolgtaak: het inventariseren en saneren van asbest uit de ontelbare ruimtes en terreinen in het land. Daarnaast zette hij zich in voor de slachtoffers van blootstelling aan asbest”, aldus Kolkman.

Vuurwerkramp Enschede

Tempelman adviseerde vele overheden. Bij calamiteiten werd hij als eerste bijgehaald om overheden in de nasleep te adviseren. Bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede. Hij speelde daarnaast een grote rol bij de geruchtmakende sanering van het voormalige hoofdkwartier van de NAVO, De Cannerberg. Zijn betrokkenheid bij de slachtoffers blijkt onder meer uit zijn inzet voor het Instituut voor Asbest Slachtoffers. In 2012 kreeg hij daarvoor de Professor Job de Ruiter Prijs.

Grote verdiensten voor de samenleving

Voor de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau komen mensen in aanmerking grote verdiensten voor samenleving. Die hebben ze gerealiseerd met grote persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Het werk van Tempelman voldoet aan deze voorwaarde. Kolkman roemde de manier waarop hij gedegen vakkennis combineerde met persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp en bij slachtoffers van blootstelling aan asbest.