Deventer-  Wethouder van economie, kunst en cultuur Robin Hertogh Heys ontving vanochtend uit handen van directeur Alice van Diepen van de Bibliotheek Deventer een cheque van € 1.533.000,00.

Het bedrag symboliseert de waarde van de samenwerkingsverbanden die de bibliotheek en Wijkwinkel in 2014 zijn aangegaan met diverse partners. Omgerekend komt het neer op een bedrag van 15 euro per inwoner van Deventer.

De Bibliotheek Deventer zet de laatste jaren fors in op samenwerking met derden. Dit varieert van een partnerschap met HORECA-bedrijven zodat vestigingen zonder toezicht langer open kunnen, tot leesbevorderingsprojecten die floreren dankzij de inzet van vrijwilligers en gezamenlijk innoveren op provinciaal niveau.

Dat samenwerken inhoudelijk loont, daar is de bibliotheek al langer van doordrongen. Om een geldelijke waarde aan die samenwerking te hangen is nieuw en zeker niet eenvoudig. Toch hebben Mark Deckers en Peter Ribberink van de Rijnbrink Groep (adviseur en ondersteuner van de Overijsselse Bibliotheken) een manier gevonden om de waarde in kaart te brengen. Ze stelden in overleg met het Management Team van de bibliotheek een top 10 samen van samenwerkingsverbanden en onderzochten de besparing en de kosten.

Onder de streep blijft zoals gezegd een groot bedrag over. Als de Bibliotheek Deventer niet zou samenwerken zou dat grote gevolgen hebben. Zes van de acht vestigingen zouden hun deuren moeten sluiten, zodat er in de meeste dorpen en kernen geen bibliotheekvoorziening meer is. “Een forse aderlating voor ons en vooral de inwoners van Deventer”, aldus directeur Van Diepen. “Met de neus op de feiten gedrukt zijn we er nog meer van doordrongen dat we moeten blijven samenwerken. Aan de ene kant met de bestaande partners en vrijwilligers en aan de andere kant blijven we op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden.”

Wethouder Hartogh Heys was onder de indruk van het bedrag dat samenwerken oplevert. “Dat de culturele sector in Deventer samenwerking zoekt en vindt is van belang.” vindt Hartogh Heys. “De Bibliotheek Deventer laat ons zien en weten wat samenwerken waard is, en dat is goed. Misschien neem ik de cheque wel mee naar het overleg over de voorjaarsnota.”

Samen met de cheque werden het rapport van het onderzoek en het jaarverslag 2014 van de Bibliotheek Deventer aangeboden.