Deventer – Woensdag 29 maart om 21 uur wordt er tijdens de raadstafel bij de Gemeente Deventer gesproken over de mogelijke komst van de McDonalds in de Keizerstraat. Inmiddels spraken bijna 13.000 mensen zich via een petitie tegen de mogelijke komst van deze derde McDonalds in Deventer uit. De petitie zal tijdens de raadstafel overhandigd worden.

 

Lisanne van Ewijk, initiatiefnemer petitie: “De petitie is door heel veel mensen ondertekend, maar om verschillende redenen. De een vindt de Dickens entree geen plek voor een McDonalds, de ander vindt dat twee McDonalds in Deventer voldoende is en dat Deventer niet de stad in Nederland moet worden met de meeste McDonalds vestigingen per inwoner. Maar ook omdat het aanbod niet past binnen de visie van de binnenstad, omdat het niet past in de gezondheidsprogramma’s van de Gemeente of om persoonlijke redenen. Gezondheid, overlast, kinderen en de toekomst. Alle thema’s worden genoemd.”

Landelijke aandacht

Niet alleen door bewoners van Deventer, maar ook landelijk kreeg de petitie aandacht en is deze ondertekend. Van Ewijk: “Actrice Georgina Verbaan heeft er een tweet aan besteed en aangegeven de petitie te hebben getekend. Maar ook het KRO-NCRV programma Pointer heeft naar aanleiding van de petitie een programma gemaakt over obesitas bij kinderen in Deventer.”

Leefstijlcoach Sport en Beweging van Sportbedrijf Deventer komt tijdens de Pointer uitzending aan het woord: “Je broek zakt af! De wethouder stelt dat het een aanwinst is voor de binnenstad en dat het aantrekkelijk is voor de jongeren, de gezinnen en kinderen. Dat je die naar de binnenstad wil lokken, verleiden, om daar naar de McDonalds te gaan… Dat gaat er bij mij niet in.”

Strijd tegen fastfoodketens bij andere gemeenten

Ook in andere gemeenten wordt gestreden tegen de opmars van fastfood ketens. De McDonalds op de Zuidas van Amsterdam werd al geweerd, de Gemeente Rotterdam legt verband tussen fastfood en ongezonde inwoners die in armoede leven en de Gemeente Ede stelde de eerste Wethouder ‘Food’ aan. De Gemeente Deventer is al twee jaar in gesprek met McDonalds en wuift argumentatie, zoals een negatief advies van GGD Deventer, weg.

Raadstafel 29 maart Deventer

Van Ewijk: “Tijdens de raadstafel van 29 maart kunnen we met de petitie eindelijk onze stem laten horen. Vanuit de initiatiefgroep van de petitie roepen we dan ook iedereen op om niet alleen de petitie te tekenen, maar ook om 21 uur bij de raadstafel aanwezig te zijn! De Gemeente Deventer is er voor haar inwoners. Het moet niet zo zijn dat internationale ketens, via een gemeentelobby, de stem van de inwoners gaat overschreeuwen.”