Deventer- 17 september geeft Majoor Ron Deelen, in het Veteranencafé Deventer, een Boek presentatie over zijn boek “Nooit Verslagen”. De avond start om 19.30 uur en zal om 22.00 uur afgelopen zijn.

Het boek ‘Nooit verslagen’ zal deze avond ook te koop zijn in het Veteranencafé en kan ter plekke worden gesigneerd door de Majoor!


‘Nooit Verslagen’ doet oproep aan Defensie

Majoor Ron Deelen uit Apeldoorn publiceerde tijdens een symposium in april zijn boek ‘Nooit Verslagen’, waarin hij een inkijk geeft in de risicovolle voedseltransporten in de oorlog in Bosnië. Op 8 mei 2019 overhandigde hij het boek aan de minister van Defensie. In 1993 werd zijn konvooi beschoten en hij raakte zwaargewond. Na politieke discussies werden alle konvooien stilgelegd. Met ‘Nooit Verslagen’ doet Deelen een oproep aan Defensie om meer naar gewonde militairen in dienst om te zien. Om te werken aan een aanpak waarbij, onder regievoering, multidisciplinair zorg verleend wordt op fysiek, mentaal en arbeidsrechtelijk gebied.

De politieke impact in 1993 was groot: het was een week voor de oprichting van de Europese Unie en Nederland raakte verwikkeld in een netelige discussie over nut en noodzaak van deze konvooien. De militairen vochten hun eigen strijd voor erkenning en steun. Ron dwong af dat hij als een van de eerste militairen in Nederland volledig ‘in het groen’ bleef werken, inclusief verwondingen. In de jaren negentig was het defensieminister Relus ter Beek die hem hoogstpersoonlijk beloofde dat hij als militair kon blijven werken. In 2019 deelt hij zijn opgedane ervaring en kennis met minister Ank Bijleveld.

Privé en werk
‘Nooit Verslagen’ geeft een gedetailleerde blik achter de schermen van een missie in oorlogsgebied. De dubbele bodem in dit verhaal is schrijnend: tussen de missies door voerde Ron een gevecht in zijn privéleven, waarbij zijn beide kinderen hem werden ontnomen toen ze slechts 3 en 6 waren. Hij toont echter dat nooit opgeven je ver brengt. Het is een geschiedenis met een onvoorstelbaar verloop, en hij laat zien dat het ondenkbare toch kan gebeuren. Dit verhaal heeft Ron altijd voor zichzelf en zijn dierbaren gehouden, tot het moment dat hij dit boek, vijfentwintig jaar na dato, uitbrengt.

Gewond maar niet verslagen
Ron Deelen vertelde dit verhaal aan schrijver Frank van der Meijden, die het voor hem op schrift stelde. ‘Nooit verslagen’ maakt inzichtelijk dat uitzendingswerk bij Defensie zwaar is, dat persoonlijke aandacht cruciaal is, en dat de oorsprong van gruwelijkheden in Bosnië soms beangstigend veel lijken op ervaringen rondom een vechtscheiding, jeugdzorg en onterechte vooroordelen. Vulneratus Nec Victus, de tekst op het Draaginsigne Gewonden is zijn lijfspreuk: gewond maar niet verslagen.

Auteurs
Ron Deelen (1964) vervulde vanaf 1982 de dienstplicht. Vanaf 1984 is hij beroepsmilitair met een bijzondere carrière. Hij trad aan als soldaat en werkte zich via functiewisselingen op tot majoor.

De schrijver van dit boek is journalist en neerlandicus Frank van der Meijden (1978). Frank werkt onder andere als internationaal adviseur in de veiligheidssector. Ook is hij eigenaar van mediabureau www.2frame.nl.