Deventer- Even na 12.00 uur heeft de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EODD) een bom nabij de spoorbrug onschadelijk gemaakt door deze te laten ontploffen. De bom, een 500-ponder uit de Tweede wereldoorlog, is eind mei gevonden tijdens graafwerkzaamheden.

BomschervenGraafwerkzaamheden om de bom uit de tweede Wereldoorlog onschadelijk te makenBusje van de Explosieve Opruimings Dienst DefensieUiterwaarden bij Deventer

De ontploffing van de bom duurde slechts enkele seconden. Tijdens de werkzaamheden van de EODD zijn de uiterwaarden en de kruising Achter de Hoven/Worp tussen gedurende korte tijd afgezet en is het trein-, lucht- en scheepvaartverkeer stil gelegd. Niemand is geƫvacueerd uit zijn of haar woning.

Eerdere bommen

De afgelopen jaren zijn er vaker bommen gevonden in de uiterwaarden. Deze zijn ter plekke veilig gesteld en op een andere locatie tot ontploffing gebracht. Op basis van de bevindingen van de EODD is duidelijk geworden dat demontage van deze bom met een beschermende constructie op deze plek niet mogelijk was vandaar dat deze bom ter plekke vernietigd is.

Ruimte voor de Rivier

De bom is gevonden tijdens werkzaamheden voor Ruimte voor de Rivier. Dit project wordt in Deventer uitgevoerd door de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe en is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee zorgt het Rijk met meer dan 30 projecten langs de grote rivieren in Nederland voor het vergroten van de hoogwaterveiligheid.