De Boudewijn Büch-prijs 2014 is toegekend aan de Deventer Boekenmarkt, een evenement dat al sinds 1989 bestaat en dat tegenwoordig jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekt. De Boudewijn Büch-prijs, mede in het leven geroepen ter herinnering aan de legendarische verzamelaar Boudewijn Büch, die elf jaar geleden overleed, wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.

De prijs is bestemd voor degene die er het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren, en ging eerder naar Diederik van Vleuten, Gerrit Komrij en Redmond O’Hanlon. De jury koos dit jaar voor de Deventer Boekenmarkt ‘omdat met dit evenement al meer dan 25 jaar een breed en divers publiek geënthousiasmeerd wordt voor het antiquarische en het tweedehands boek. Daarmee is de Deventer Boekenmarkt een belangrijke bron voor talloze alledaagse en bijzondere, grote en kleine particuliere boekencollecties. Het feit dat dit evenement door de jaren heen is uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Europa toont aan hoe zeer in Nederland ook het oude boek als object van vrijetijdsbesteding en verzamelwoede door velen wordt gewaardeerd. De Deventer Boekenmarkt heeft daarmee het antiquarische en tweedehands boek in Nederland een zeer grote dienst bewezen.’

Het is voor het eerst dat de jury ervoor kiest om geen natuurlijk persoon te bekronen.

De Boudewijn Büch-prijs zal worden uitgereikt op zaterdag 4 oktober 2014 tijdens de 35e Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair in Amsterdam, die wordt gehouden op 3 en 4 oktober in de Passengers Terminal Amsterdam.

Met hetzelfde doel waarvoor de Boudewijn Büch-prijs is ingesteld wordt ook jaarlijks de Boudewijn Büch-lezing gehouden, die dit jaar op zaterdag 22 november zal worden uitgesproken door Redmond O’Hanlon. Boudewijn Büch is verder het onderwerp van een biografie die wordt geschreven door Eva Rovers en waarvan de publicatie is voorzien voor het voorjaar van 2016.