Deventer-Vanaf 1 december gaat Burgernet van start in Deventer. Met Burgernet werken burgers, gemeente en politie samen om de veiligheid in de gemeente te bevorderen. Deze week ontvangen alle huishoudens in Deventer een brief met de uitnodiging zich aan te melden. Burgemeester Andries Heidema en politiechef Gert Telman gaven vandaag het startsein.

In de brief wordt iedereen van 16 jaar en ouder uitgenodigd zich aan te melden voor Burgernet. Aanmelden kan op www.burgernet.nl of via de antwoordkaart die wordt meegestuurd met de brief.

Hoe werkt Burgernet?

Inwoners kijken in hun buurt of dorp uit naar een dader, vermist persoon of voertuig. Een Burgernetactie wordt opgestart in de politiemeldkamer. Deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.

Dit doen zij vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als deelnemers iets zien wat de politie verder kan helpen, dan melden zij dat. Meer wordt er niet gevraagd.

Na afloop ontvangen alle deelnemers een bericht over de afloop van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

Bij dringende zaken (heterdaad), waarbij een duidelijk signalement van de persoon en/of het voertuig beschikbaar is. Denk hierbij aan diefstal of inbraak, geweldpleging of een vermist persoon.

Ogen en oren

“Veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, zegt burgemeester Andries Heidema. “Niet alleen van politie en gemeente. Dat is Burgernet: met de ogen en oren van Deventenaren kan de politie vermiste personen sneller traceren en is de kans op heterdaad betrappen van dieven groter. Een op de 10 Burgernetacties wordt op dit moment opgelost. Ik hoop dat veel Deventer inwoners zich aanmelden en dat er nog meer wordt opgelost.”

(Bron: Gemeente Deventer)