Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Deventer- Vanaf 2018 wil het College € 100.000 reserveren vanuit bestaand subsidiebudget voor kortlopende activiteiten en projecten. Organisaties worden actief uitgenodigd om te komen met voorstellen of in te schrijven op gemeentelijke subsidieopdrachten, bij voorkeur gezamenlijk. Zo wordt de samenwerking tussen maatschappelijke organisaties gestimuleerd en ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor initiatieven van en voor de Deventer samenleving.

Dat stelt het College voor aan de Raad.

Kortlopende opdrachten

Vanaf 2018 wil het College € 100.000 reserveren voor kortlopende subsidieopdrachten. In de jaren daarna loopt dat bedrag op tot een nog nader te bepalen bedrag. Het huidige subsidiebudget blijft wel gelijk. Met deze veranderde aanpak verwacht het College dat initiatieven uit de samenleving worden gestimuleerd.

Afbouwen

Om deze manier van subsidiëren mogelijk te maken, worden de huidige subsidies voor instellingen verminderd vanaf 2018. Door hiermee pas in 2018 te starten krijgen instellingen tijd te wennen en kan de gemeente de afbouw van vaste subsidies uitwerken en de nieuwe aanpak voorbereiden. De gemeente gaat over de nieuwe aanpak met betrokken instellingen in gesprek. Organisaties waarbij het subsidiebedrag wordt aangepast kunnen ook aanvragen indienen voor kortlopende subsidieopdrachten maar het biedt ook ruimte voor andere initiatiefnemers en organisaties.

Onderzoek

De gemeente heeft vorig jaar haar subsidiebeleid laten onderzoeken. Daaruit bleek dat organisaties hun werk goed doen en de gemeente zorgvuldig omgaat met subsidiegeld. Aandachtspunt was het scherper formuleren van prestatieafspraken gekoppeld aan beleidsdoelen en het vernieuwen van afspraken gericht op beoordeling van de continuïteit van de onderneming, goed bestuur, verdiencapaciteit en samenwerking.

Afspraken

Met alle instellingen die meer dan € 50.000 euro subsidie krijgen zijn gesprekken gevoerd over de subsidie 2016 en er zijn aangescherpte afspraken gemaakt. Het College past hier op een aantal punten de regelgeving rondom subsidieverstrekking op aan in een nieuwe algemene subsidieverordening.