Deventer- Op zaterdag 21 november a.s. verzorgt ensemble Il Canto de Rame, een orgel-plusconcert in de Bergkerk te Deventer.

Zoals gewoonlijk begint het concert om 15.00 uur. Ter bestrijding van de kosten wordt er aan de uitgang gecollecteerd.

Ensemble Il Canto di Rame:

Elske te Lindert-sopraan

Danielle Egberts-trompet

Marije Toenink-cello

Līga Vilmane-orgel/klavecimbel.

Vier getalenteerde musici hebben elkaar gevonden in hun passie voor muziek. Op verfrissende wijze brengen zij de tijdsgeest en leefwereld van componisten en hun composities tot leven. De verschillende achtergronden en onderlinge creatieve klik zijn de basis van hun vernieuwende concertprogramma’s.

Il Canto di Rame is voortdurend op zoek naar grenzen en nieuwe mogelijkheden wat resulteert in eigenzinnige bewerkingen, experimenten met instrumentcombinaties en onderzoek naar diverse muziekstromingen. Zo maakt ‘de Viersprong’ van Tim Nobel, voor jazz-trompet, clavecimbel, cello en sopraan, deel uit van hun repertoire. Ook bewerkten zij diverse werken van Ēriks Ešenvalds, oorspronkelijk voor sopraan, saxofoon en orgel, voor de samenstelling van Il Canto di Rame

Il Canto di Rame heeft een nauwe samenwerking met verschillende componisten, waaronder Daan Manneke en Folkert Buis.
Diversiteit en creativiteit hebben zij tot hun ijkmerk gemaakt.
Il Canto di Rame staat garant voor een bijzondere dynamische concertervaring. 

In 2015 was het ensemble te gast op een aantal festivals in Letland, waaronder de Witte Nacht in Riga, waar zij werk van de CD ‘NedNieuw’ ten gehore bracht. Deze CD zal in 2016 uitkomen. Op deze CD zullen alle composities te horen zijn die voor het ensemble gecomponeerd werden.

Enige programma informatie:

‘Iedere keer zijn we weer vereerd als een componist speciaal voor ons een stuk schrijft of bewerkt. Aan de steeds langer wordende lijst van componisten mogen we ook de internationaal vermaarde componist Daan Manneke toevoegen’. Al een hele tijd heeft het ensemble nauw contact met hem. Il Canto di Rame mocht zelf een stuk van hem bewerken, onder coaching van de componist zelf. En hij maakte zelf ook een bewerking van een bestaand stuk, waarvan hij zelf zegt dat het in deze samenstelling eigenlijk een heel nieuw stuk is geworden: ‘Nu is van Kalifornies goud’. In Letland zal dit stuk voor de eerste keer gespeeld worden en in Nederland zal het in ieder geval in Deventer te horen zijn bij dit concert.

Speciaal voor deze gelegenheid, heeft Sylvia Maessen voor deze bezetting een compositie gemaakt. De wens van de musici van Il Canto di Rame was om een tekst te vinden, het liefst van een vrouw, bij voorkeur uit de tijd rond de bouw van het orgel. Het was een ware zoektocht langs teksten van bekende en onbekende dichters. Uiteindelijk is de keus gevallen op het gedicht “Over de stille, stille sneeuw” van Marie Boddaert.

Zij leefde van 1844 – 1914, en schreef het gedicht in 1898. Zo vernieuwend als de tekst destijds moet zijn geweest, zo vernieuwend is de muziek die Sylvia Maessen er bij geschreven heeft.

Il Canto di Rame