Deventer – Vrijdag 10 december startte in de Driebergenbuurt een pilot met containertuintjes, zij moeten bijplaatsing van afval bij ondergrondse afvalcontainers tegen gaan. De tuintjes bestaan uit volledig gerecycled materiaal en zijn 3D geprint. In de bakken vind je echte, winterharde en onderhoudsvriendelijke planten en bloemen. In de winterse kou werd het toch een gezellige bijeenkomst, op anderhalve meter afstand!

Bloemen en planten

Afval dat naast boven- en ondergrondse containers wordt gezet is een grote ergernis van veel Deventernaren. In een aantal andere gemeenten zorgen containertuintjes voor minder bijplaatsingen. Deze pilot moet uitwijzen of bloemen en planten rondom de afvalcontainers in Deventer ook tot een schonere en leefbaardere buurt gaat leiden.

Mieke Hissink namens de Deventer Schoon Familie: ‘Met deze proef hopen we bijplaatsingen van afval te minimaliseren. In andere steden, zoals Den Haag, Apeldoorn en Amersfoort is het een groot succes. Je zet toch veel minder snel een volle afvalzak op een plantje dan een lege stoeptegel.

Adopteren

Op zeven verschillende plekken in de Driebergenbuurt zijn de tuintjes geplaatst. Bewoners hebben deze tuintjes geadopteerd. Samen verzorgen en onderhouden zij de tuintjes rondom de containers, zo maken ze de wijk groener en schoner.

Nerim Islamovic, bewoner van de Driebergenbuurt: ‘Ik heb me aangemeld voor dit project, omdat ik deze buurt graag levendiger en kleurrijker zie worden. We kunnen er voorjaarsbollen inzetten, dat ziet er in het voorjaar super leuk uit. De buurt groener maken is goed voor iedereen. Ik hoop ook dat we hierdoor minder afval gaan vinden naast de containers en meer contact met de buren onderling!’

Met deze actie willen Circulus-Berkel/Deventer Schoon Familie en het Deventer Groenbedrijf de buurt laten vergroenen, afval rondom de ondergrondse containers voorkomen en de verbinding in de wijk verhogen. Allemaal onderdelen van het grondstoffenplan van de gemeente Deventer.