Deventer – Vanaf najaar 2015 is er in de Waag in Deventer een nieuwe vaste tentoonstelling te zien: de Schatkamer. De geschiedenis van de stad wordt hierin aan de hand van topstukken belicht. Om bezoekers kennis te laten maken met de nieuwe expositie wordt een boeiende lezingenserie georganiseerd.

De lezingenserie Waagverhalen bestaat uit zeven bijeenkomsten die inhoudelijk aansluiten op de zeven hoofdthema’s uit de tentoonstelling. Bij elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal. Een gastspreker zorgt voor interessante contextinformatie, verdieping of een verrassend nieuwe invalshoek.

De gehele reeks is bij te wonen met een passe-partout voor het aantrekkelijke tarief van slechts 15,00 euro. De passe-partouts zijn, evenals de losse kaarten, te koop in de Waag (Brink 56 Deventer).

Programma
24 september 2015          Kennis en Wetenschap               € 5,00
29 oktober 2015                Bestuur en Politiek                       € 5,00
26 november 2015           Archeologie                                   Gratis
28 januari 2016                 Religie                                            € 5,00
25 februari 2016               Hanze en Handel                         Gratis
24 maart 2016                   Nijverheid en Industrie                €5,00
28 april 2016                     Oorlog en Belegering                  Gratis

In de eerste lezing op 24 september staat het onderwerp Kennis en Wetenschap centraal. Historicus Jetze Touber vertelt over de wereld van Gisbert Cuper (1644-1716). Cuper leefde in een tijd waarin het Europese wereldbeeld in hoog tempo veranderde. Sterrenkundige observaties, overzeese ontdekkingen en ondergrondse opgravingen waren moeilijk te rijmen met het traditionele bijbelse kader. Cuper was één van de onderzoekers die historische sporen verzamelde van onbekende culturen en deze naast de bekende (bijbelse en klassieke) geschiedenis legde. Vanuit zijn studeerkamer in Deventer zag hij de wereld aan zich ontvouwen en ontdekte hij hoe divers de menselijke cultuur was.

Deventer Verhaal
De lezingenserie Waagverhalen wordt georganiseerd door organisatie Deventer Verhaal. Voor meer informatie: www.deventerverhaal.nl