Deventer – Cambio (onderdeel van Circulus-Berkel) zet zich, vanaf het ontstaan van het Buurtbeheerbedrijf, in voor een aantal doelen:

  1. Werken aan de leefbaarheid van de wijken in Deventer
  2. Activering van buurtbewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt
  3. Vergroting van bewustwording van de Deventenaren op onderwerpen als leefbaarheid, zwerfafval en activering en het betrekken van bewoners bij participatie

De Techniekfabriek
De Techniekfabriek is een van de jongste loten aan de Cambioboom en sluit naadloos aan bij de strategie en de vier kernwaarden van Circulus-Berkel: aandacht voor het milieu, sociale activering, excellente dienstverlening en bewonersparticipatie.

  • Door afval, ofwel grondstoffen, te hergebruiken en daar op een mooie, ambachtelijke manier nieuwe, duurzame producten van te maken.
  • Door mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt leer-/werkplekken aan te bieden ze zo een stap dichter bij de reguliere arbeidsmarkt te brengen.
  • Door een bijdrage te leveren aan een Circulaire Economie.
  • Door bewustwording: we doen te weinig aan hergebruik terwijl dat wel kan.

De Techniekfabriek is gevestigd aan de Dorrestraat in Deventer, in een oud schoolgebouw (want ook met onze gebouwen houden we rekening met duurzaamheid).
Daar worden op dit moment een aantal producten gemaakt.

Wandtegels
Neem een stadion na een spannende voetbalwedstrijd: het is bezaaid met duizenden plastic bekers. Wat een rommel, denk je dan. En mogelijk is er nog iemand die denkt: nu maar hopen dat ze ze wel apart inzamelen, zodat ze gerecycled kunnen worden.
Nou en of! Want daar begint het al voor de Techniekfabriek: het stadion wordt schoongemaakt door trajectmedewerkers van Cambio/Circulus-Berkel en de bekers worden apart ingezameld.
Daarna worden ze schoongemaakt en in de shredder gedaan. Eenvoudige werksoorten, die uiteindelijk leiden tot een mooi product.
Want in de Techniekfabriek wordt het geshredderde plastic gesmolten en vervolgens in ovens tot wandtegels verwerkt. De drankleverancier van Go Ahead Eagles (want u begrijpt dat het in Deventer maar over één club kan gaan) werkt – op speciaal verzoek – alleen met PET-bekers die geschikt zijn voor verwerking.
Er zijn al tegels verkocht en met de architect, die de verbouwing regelt van de Adelaarshorst, en Go Ahead Eagles zijn gesprekken gaande over het gebruik van de tegels in het stadion.
Er zijn diverse partners betrokken bij het maken van de tegels en ze werken samen onder de veelzeggende naam: New Marble.

  
Fietssloten
‘Ooit begonnen we met twee haken in het plafond en nu maken we de mooiste fietsen’, is een vaak verteld verhaal bij Cambio. En het klopt: in de Fietsenwerkplaats worden van zoveel mogelijk oude fietsonderdelen, ‘nieuwe’ fietsen samengesteld. Helemaal naar wens van de nieuwe eigenaar. Ook worden oude fietsen helemaal opgeknapt en verhipt. We weten al niet beter. Onze prachtige fietsen zijn inmiddels in heel Nederland bekend. Net als >>VEEG, de bezem die we – in samenwerking met topontwerper Dick van Hoff en Social Label maken.

Fiets en bezem zijn ook mooie producten, gemaakt op ambachtelijke wijze en ze genereren veel en heel diverse leer-/werkplekken.
Een mooie fiets, verdient een goed slot. Daar werd over nagedacht. En zie… je kunt op ambachtelijke wijze een oersterk slot maken van… petflessen. Die als zwerfafval worden ingezameld door trajectmedewerkers.
Van de flessen trek je lange slierten, die vervolgens op een ouderwetse manier tot (plastic) touw geslagen worden. Overigens maken we ook touw van natuurlijk materialen en afzetlinten.

 
Tassen
Na de fusie tussen Berkel Milieu en Circulus ontstond er een nieuwe organisatie: Circulus-Berkel. Een duurzaam dienstenbedrijf dat hergebruik van de ingezamelde grondstoffen hoog in het vaandel heeft staan. Een nieuwe naam, vraagt om een nieuwe huisstijl. En die is er ook gekomen. Met als gevolg dat de banners die op de verschillende locaties van Berkel Milieu en Circulus hingen niet meer bruikbaar waren.
Een kolfje naar de hand van de techniekfabriek: banners verwijderen, schoonmaken, in stukken knippen en… tassen naaien. De tassen worden gebruikt als relatiegeschenken.

 
Plannen
Ja, plannen zijn er nog genoeg. Want er is nog veel te winnen als het gaat om hergebruik, het ontwikkelen van leer-/werktrajecten en participatie.

  • De Deventer Schoon Familie organiseert jaarlijks heel veel acties om samen met scholen, verenigingen en bewoners de openbare ruimte schoon en opgeruimd te houden. Een prima gelegenheid om voorlichting te geven en samen met deze harde werkers zwerfafval gescheiden in te zamelen en deels geschikt te maken voor hergebruik.
  • Werken met de grondstof textiel.
  • Hergebruik van koffiedik (is inmiddels kleinschalig gestart bij een aantal MKB-bedrijven: ophalen van koffiedik dat voorlopig wordt gebruikt als mest voor stadsakkers, maar uiteindelijk op veel meer manieren kan worden ingezet).
  • (Meer) educatie op scholen.
  • Een aantal werkmethoden ook exporteren naar ontwikkelingslanden (de ovens voor de wandtegels kunnen prima geschikt worden gemaakt om te werken op zonne-energie).
  • Is een product eenmaal goed ontwikkeld en in de markt gezet, dan kan het mogelijk ook worden ondergebracht bij andere organisaties in de regio. (Denk aan praktijkonderwijs, zorginstellingen, dagbesteding enz.)

Partners
Organisaties die mee denken/doen:

  • New Marble (Better Future Factory uit Rotterdam & Speelkracht uit Leeuwarden)
  • Gemeente Apeldoorn
  • Foenix Apeldoorn
  • De Linde (school voor speciaal onderwijs) te Deventer
  • Smartlab Deventer
  • Circulus-Berkel BV
  • Atelier Solaire

De basis staat
De Techniekfabriek is het verbindingspunt waar arbeidsactivering, bewonersparticipatie, hergebruik, upcyclen van herbruikbare grondstoffen en het maken van hoogwaardige producten samenkomen. De afgelopen maanden is geïnvesteerd in o.a. verkenning, netwerk- en productontwikkeling en kleinschalige experimenten. Het fundament is gelegd, de basis staat.
Nu moeten we op zoek naar middelen om de Techniekfabriek te kunnen ontwikkelen tot een bruisend geheel dat zichzelf uiteindelijk kan bedruipen door het aanbieden van leer-/werktrajecten en de verkoop van mooie, handgemaakte, duurzame producten van hergebruikte grondstoffen.