Deventer- Vanaf ongeveer 9 mei tot 20 mei bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups. Bomen waar veel rupsen worden verwacht, worden bespoten. Bestrijden gebeurt ook op basis van meldingen. Bomen in de buurt van scholen, fietsroutes en winkelcentra krijgen als eerste een behandeling.

Omdat het middel niet alleen de rupsen van de eikenprocessievlinder doodt maar ook andere rupsen, gaat de gemeente Deventer terughoudend met het middel om. Het spuiten wordt bij gunstige weersomstandigheden uitgevoerd, dit kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren.

Klachten

De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. Klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Kaart

De gemeente bestrijdt de rupsen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dat kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren. Bekijk de kaart www.deventer.nl/eikenprocessierups met locaties waar eikenbomen behandeld worden.

Meldpunt Openbare Ruimte

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen op gemeentegrond? U kunt dit melden bij het Meldpunt openbare ruimte, online of per telefoon 14 0570.

Voorkom overlast

Voorkom ongemak en raak rupsen en resten ervan niet aan. Zorg bij bezoek aan natuurgebieden voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking met rupsen niet krabben of wrijven, maar spoel de huid met water.

Gezondheidsklachten

Ernstige gezondheidsklachten, veroorzaakt door de eikenprocessierups kunt u melden bij GGD-IJsselland via telefoonnummer 0900-277 77 77 of per e-mail, milieugezondheid@ggdijsselland.nl.