Deventer- De gemeente Deventer gaat een proef uitvoeren waarbij snoeiresten van de Japanse Duizendknoop worden gevoerd aan varkens. Het gaat om snoeiresten van de toekomstige plek voor het skatepark. Als de plant is gesnoeid, wordt die daarna bestreden met de Rootwave-methode, met stroom. De proef start maandag 9 september.

Aannemer De Groenste Zaak voert het werk uit. Het bedrijf doet dit met de Rootwave-methode, waarbij de plant onder stroom wordt gezet. Door de warmte die hierbij vrijkomt wordt de plant als het ware gekookt, en sterft af. De plant moet voor de veiligheid van de medewerkers eerst op kniehoogte worden afgeknipt.

Motie gemeenteraad

De snoeiresten worden normaliter afgevoerd als restafval om verspreiding van de plant te voorkomen. De gemeenteraad heeft, op initiatief van raadslid Harry ten Have van Gemeentebelang, eind 2018 een motie aangenomen om proeven uit te voeren om deze snoeiresten meer circulair te verwerken door het aan varkens te voeren.

1e proef

Nu wordt bekeken of varkens de Japanse Duizendknoop in grotere hoeveelheden willen eten en hoeveel zij ervan eten. Via LTO Salland zijn varkensboeren benaderd om mee te doen. Paula en Erik Stegink van Piggy’s Palace in Bathmen gaan aan de proef meewerken. Zij hebben varkens die buiten verblijven wat het voeren van de snoeiresten vergemakkelijkt.

Vervolg

Als de proef een succes is, wordt verder onderzocht of de verwerking van Japanse Duizendknoop door varkens op grotere schaal toegepast kan worden.

Afbeeldingsresultaat voor piggy palace bathmen
Foto: Piggy Palace Bathmen