Steeds meer Deventenaren en toeristen weten de prachtige IJssel te waarderen en gebruiken de uiterwaarden in de lente en zomer als plek om te recreëren, fietsen en wandelen. Waar elke zichzelf respecterende (studenten)stad al jaren stadsstrand(en) omarmt, ontbreekt het in Deventer op dit moment nog steeds aan de juiste voorzieningen bij de IJsselstrandjes, waar bewoners en bezoekers verkoeling zoeken. De hoeveelheid zwerfafval langs deze strandjes lijkt alleen maar toe te nemen en toegankelijke horeca met terras, hygiënische toiletvoorzieningen en andere faciliteiten is een veelgehoord gemis.

omslagfoto stadsstrand

 

Hier wil Koos Janssen(34) initiatiefnemer van “Deventer verdient een Stadsstrand”  vanaf de eerste zonnestralen van 2016 verandering in brengen. Binnen korte behaalde zijn Facebookpagina, waar hij het  concept en idee voor een stadsstrand heeft gelanceerd, al meer dan 4.250 likes. Hij ziet dit als digitale handtekeningen in deze tijd van social media.

 

Het stadsstrand moet een fijne plek worden voor eten, drinken en buitenrecreatie aan de IJssel. Zijn concept zal bestaan uit o.a. laagdrempelige, maar kwalitatieve  horeca, een vlonderterras, strandtuin voor de kleintjes en een fijne zonneweide. Het gaat om een POP-UP concept, dus de basis van  stadsstrand wordt demontabel, mobiel en tijdelijk (van april tot en met september). Het moet een echte buitenplek worden, met verrassend veel aandacht voor de natuur, een bewust leven waar duurzaamheid een belangrijke rol zal spelen. Janssen wil ook voor voldoende toiletvoorzieningen gaan zorgen en voelt zich verantwoordelijk om samen met de Gemeente en instanties een plan te maken om het zwerfafval rondom het stadsstrand aan te pakken.

 

Het concept wat hij voor ogen heeft past maar op één plek: met je voetjes aan het zand, een drankje in de hand, direct aan de IJsseloever en met uitzicht op de mooiste skyline van Nederland. De onlangs uitgegraven Bolwerksplas tussen de Wilhelminabrug en het pontje, aan de Worp-zijde, voldoet in zijn ogen aan alle criteria van de perfecte locatie. Het  ligt bovendien zeer centraal en op loopafstand van de Brink.

 

Janssen is op dit moment bezig met een tour langs verschillende fracties van de lokale partijen en heeft afspraken met de vele betrokken instanties in de agenda staan. Het vergunningtraject zal door de gekozen locatie een langdurig, kostbaar en onzeker traject kunnen worden, maar tot op heden wordt er louter positief gereageerd.  Met politieke steun hoopt hij deze droom voor Deventer vanaf april 2016 te kunnen waarmaken.

collage FB EVENT collage vlonder

 

Meer info over het initiatief en concept vind je op www.deventerstadsstrand.nl en de facebookpagina “Deventer verdient een stadsstrand”