Deventer- Het Deventer Ziekenhuis biedt haar patiënten complementaire zorg en leidt daarvoor de eigen verpleegkundigen op.

In het ziekenhuis verblijven patiënten voor een onderzoek, ingreep of behandeling. Die medisch-specialistische zorg blijft natuurlijk ook in Deventer maatgevend. Maar het Deventer Ziekenhuis wil haar patiënten ook aanvullende (complementaire) zorg bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hand-, voet-, of hoofdmassage, het luisteren naar muziek of een behandeling met etherische olie.
complementair.jpg

Welbevinden
Gebleken is dat complementaire zorg het welbevinden bij patiënten verhoogt en het zelfherstellende vermogen van de mens ondersteunt. Voor patiënten met gewrichtsklachten kan het bijdragen aan het verlichten van pijn. Maar ook mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren, kunnen baat hebben bij complementaire zorg. Tot slot kan het helpen bij stress, slapeloosheid of vermoeidheid.

Omdat de complementaire zorg niet altijd kan worden ingepland, besloot het Deventer Ziekenhuis deze zorg niet extern in te huren, maar hiervoor zelf zo’n 20 verpleegkundigen op te leiden. Zij vormen voor de patiënt ook een vertrouwd persoon. Het geld dat door Rotary Deventer met de Rally Miglia Daventria werd opgehaald, wordt gebruikt voor die scholing. Ook kan externe complementaire zorg, op verzoek van de patiënt, worden ingehuurd. Het Deventer Ziekenhuis zet met complementaire zorg een volgende stap in het aanbieden van patiëntgerichte topzorg.