Deventer- Het Deventer Ziekenhuis plaatst 1140 zonnepanelen op het dak. Ook komen er pompen die energiezuiniger warm tapwater bereiden. Beide maatregelen dragen bij aan een vermindering van de CO2 uitstoot en zorgen voor een verantwoord energieverbruik.

Met de zonnepanelen voorziet het ziekenhuis straks zelf in 2% van het totale stroomverbruik. In cijfers uitgedrukt, gaat het om 275.000 kWh op een verbruik van 13,5 miljoen kWh per jaar. Door het zelf opwekken wordt maar liefst 145 ton minder aan CO2 uitgestoten.

Proef

Bij enkele lichtkoepels op het dak krijgen als proef glazen panelen waarin zonnecellen zijn verwerkt. Gekeken wordt of die voldoende energie opleveren, en de toetreding van daglicht niet teveel verminderen.

Het tapwater wordt momenteel verwarmd door gasgestookte ketels. Daar komen straks nieuwe exemplaren voor in de plaats, die worden gevoed door stroom. Het Deventer Ziekenhuis hiermee bespaart er jaarlijks 150.000 kuub gas mee en vermindert nog eens de CO2 uitstoot met 95 ton.

Hoge milieu-index
Het Deventer Ziekenhuis (DZ) neemt al deze maatregelen als bijdrage in een verantwoord en milieubewust energiebeleid. Bij de nieuwbouw behaalde de instelling al een hoge milieu-index door gebruik van o.a. een warmte/koude installatie met energieopslag in de grond. Het DZ diende daarmee destijds als demonstratieproject Duurzaam Beslissen van de Nederlandse overheid en Europese unie.

dz-logo