Deventer- Een goede droogstand (periode dat koe niet gemolken wordt voor afkalven) is heel belangrijk voor een gezonde start van de volgende lactatie en een goede productie van melkkoeien. In de zes weken voor het afkalven, krijgt het uier zo de tijd om weer optimaal te herstellen. Alle veehouders zijn 2 jaar geleden begonnen met het selectief droogzetten van de koeien. Dit houdt in dat niet iedere koe met antibiotica behandeld wordt, maar alleen de dieren met een gemeten verhoogd celgetal in de melk.
Dierenkliniek Deventer adviseert ook alle koeien preventief te behandelen met Orbeseal. Dit is geen antibioticum, maar soepel materiaal dat het tepelkanaal afsluit en zo voorkomt dat ongewenste ziekteverwekkers het uier binnendringen tijdens de droogstand.
Onder de noemer “Droogstand 2.0” probeert Dierenkliniek Deventer haar melkveehouders te ondersteunen bij het verbeteren van de droogstandsstrategie en de uitvoering daarvan.
Daarvoor heeft Dierenkliniek Deventer bij al haar 140 melkveehouders de droogstand geanalyseerd door gegevens (celgetal voor en na afkalven) te verzamelen van alle koeien die in 2015 hebben afgekalfd (+10.000 stuks). Berekend is het % nieuwe infecties en het % genezing. Al deze gegevens zijn in een grafiek verwerkt, waarmee aan elke veehouder duidelijk gemaakt kan worden hoe hij staat ten opzichte van de andere veehouders.
De afgelopen weken hebben de dierenartsen hun 15 beste bedrijven in het zonnetje gezet met onder meer een lekkere taart en een boek over droogstand. Rundveedierenarts Karin van Heuven-van Kats: “We hadden natuurlijk ook kunnen beginnen bij de categorie bedrijven waar nog veel te verbeteren valt. We denken echter dat een positieve benadering beter werkt. Zo wordt duidelijk dat verbetering haalbaar is. Komende periode bespreken we met alle veehouders hun resultaten op het gebied van droogzetten.” Voor meer informatie en een interview hierover met 2 van onze veehouders: zie onze website www.dierenkliniekdeventer.nl