Deventer- De laatste concerten van het seizoen komen eraan bij het Orkest van het Oosten. De vaste dirigent van het Orkest van het Oosten, Ed Spanjaard, neemt op 24 mei afscheid van het orkest. Op 24 mei zal Ed voor de laatste keer als vaste dirigent het orkest leiden in Enschede.

Ed Spanjaard zal in Deventer op 18 mei voor het laatst als vaste dirigent te zien zijn. Tijdens dit concert zal het Orkest van het Oosten u meenemen in een cabareteske ontdekkingsreis door het universum van de klassieke muziek. Hieronder treft u de details van het concert aan.


Een ruimteschip zoeft met 60.000 km per uur ergens door het heelal. Aan boord een gouden disc met daarop ‘sounds of the earth’: een boodschap van ons mensen aan buitenaards leven. Welke muziek staat er op deze cd? Welke composities móeten buitenaardse wezens absoluut leren kennen? Beethoven Vijf, Stravinsky’s Vuurvogel, een operette van Offenbach? Theatermaker Steef de Jong en het Orkest van het Oosten gaan op cabareteske wijze op ontdekkingsreis door het universum van de klassieke muziek, zoekend naar de ultieme klassieke krakers.

Er klinken werken van Schubert, Beethoven en Brahms, aria’s uit Mozarts Die Zauberflöte en Offenbachs Orpheus in de onderwereld en muziek van grote componisten als Grieg, Rossini, Holst en Strauss. Acteur, zanger en knutselaar Steef laat daarbij zijn verbeelding de vrije loop, vertelt aandoenlijke hilarische verhalen en tovert met karton. Klassiek op z’n Steefs. Lichtvoetig, maar nooit lichtzinnig.

Groots en meeslepend

Multitalent en operettefan Steef de Jong leeft het liefst groots en meeslepend leven. Met humor en karton vecht hij voor schoonheid. Hij en het Orkest van het Oosten vonden elkaar op een zwoele Zwolse zomeravond in 2017 op het Stadsfestival met een hilarisch én hoogstaand avondje Offenbach en Strauss. Nu het vervolg.

Steef de Jong is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij samen met haar de eenmans-operette-trilogie over zijn liefde voor de negentiende eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de voorstellingen ‘Groots en Meeslepend wil ik leven’, ‘Ludwig’ en ‘Straussvogel’. ‘Ludwig’ werd gekozen tot beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014 en Steef ontving eind 2017 de prestigieuze Mary Dresselhuys Prijs.

Deventer Schouwburg zaterdag 18 mei 2019 20.00 uur

Toegangsprijs: Normaal €29,31 | Jongeren t/m 18 jaar €12,85 | CJP €26,74 Kaartverkoop: https://deventerschouwburg.nl/programma/orkest-van-het-oosten-klassiek-met-karton

Foto: W.E. Fenker