De officier van justitie heeft vandaag bij de rechtbank in Arnhem gevangenisstraffen van 48 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen drie mannen van 23, 22 en 19 jaar uit Deventer. De mannen waren op 2 februari 2013 betrokken  bij een diefstal met geweld en een afpersing in een woning in Nijmegen.

De mannen waren via internet in contact gekomen met het latere slachtoffer. Daarbij werd een afspraak gemaakt om zogenaamd tegen betaling seks te hebben in de woning van het slachtoffer. De verdachten  wilden de man hiervoor vooraf 200 euro laten betalen en er dan met het geld vandoor gaan.

Op 2 februari gaan de 19-jarige en de 22-jarige bij de man naar binnen. De 23-jarige blijft buiten bij de voordeur wachten. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat alle verdachten wisten dat deze 23-jarige een mes mee had genomen. Op enig moment wordt de 23-jarige binnen geroepen. Hij duwt het slachtoffer op de bank en dreigt hem met het mes om 200 euro en zijn ring af te geven. Bij het verlaten van de woning nemen de mannen ook nog een telefoon en een webcam mee. De ring, de telefoon en de webcam zijn vervolgens kwijt geraakt of weggegooid.

Het Openbaar Miniserie vindt dat er sprake is van een zodanige onderlinge samenwerking dat diefstal met geweld in vereniging en afpersing in vereniging bewezen kan worden. Bij medeplegen kunnen de ten laste gelegde strafbare handelingen aan alle verdachten worden toegerekend. De 19-jarige en de 22-jarige wordt ook nog poging tot oplichting verweten, omdat ze  onder valse voorwendselen – het hebben van seks tegen betaling – de afspraak hebben gemaakt.

De officier van justitie sprak in haar requisitoir van een misselijk feit, waarbij doelbewust misbruik is gemaakt van een kwetsbare man. Het veiligheidsgevoel van het slachtoffer is ernstig aangetast, hij zal niet meer zo makkelijk mensen in zijn woning toelaten. ‘’En dat allemaal voor het luttele bedrag van 200 euro”.

Alle verdachten kunnen naar de mening van het OM gelijk bestraft worden. Bij de strafmaat is rekening gehouden met strafverzwarende en strafverminderende omstandigheden, zoals het gebruik van het mes, ieders rol, het eventuele strafrechtelijke verleden, de verminderde toerekeningsvatbaarheid en de leeftijd van de verdachten.

Alles afwegende heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd de mannen te veroordelen tot een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarden moeten de mannen een behandeling ondergaan en zich onder toezicht laten stellen door de Reclassering. De 22-jarige man liep nog in de proeftijd van twee eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten. Hij zou volgens de officier van justitie 187 dagen moeten uitzitten van de eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over twee weken uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie