Deventer – Een 37-jarige man uit Deventer is vrijdagnacht 19 april aangehouden voor het opzettelijk en zonder noodzaak bellen met het alarmnummer. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Tussen 01.00 uur en tot aan zijn aanhouding om 01.45 uur heeft een 37-jarige Deventernaar  tien maal het alarmnummer 112 gebeld, zonder dat hier noodzaak toe was. De 37-jarige is op de Holterweg aangehouden. Agenten constateren dat de man onder invloed van alcohol verkeert en sluiten hem ter ontnuchtering in. Tegen 15.00 uur is de 37-jarige weer in vrijheid gesteld.

Misbruik alarmnummer 112 
Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112? Dan moet het naar Halt. De politie kan de kinderrechter vragen om een zwaardere straf.