Deventer- Verschillende wijkbewoners in Colmschate of de Vijfhoek die minder of niet mobiel zijn hebben behoefte om met een duofiets een fietstochtje te maken. Er zijn verschillende duofietsen aanwezig in de wijk veelal bij de grotere zorginstellingen, zoals Noorderbrug, JP van de Bent of PW Janssen. Ook zijn er een aantal duofietsen in particulier bezit bij bewoners van kleinere woongroepen. Een taakgroep van WijDeventer houdt zich bezig met duofietsen voor wijkbewoners in Wijk5.

Wat is een duofiets?

Met een duofiets kun je met twee personen naast elkaar op één fiets rijden. Beide personen kunnen trappen en één persoon stuurt. Sommige duofietsen hebben elektrische trapondersteuning die je op maat kunt instellen. De bijrijder hoeft niet automatisch mee te trappen. Duofietsen is gezond, gezellig en bevordert de sociale contacten.

Taakgroep WijDeventer

De taakgroep duofiets heeft het idee opgevat om de mogelijkheden te onderzoeken om de reeds aanwezige duofietsen ook te laten gebruiken door wijkbewoners die minder mobiel zijn en nog wel zelfstandig wonen. Samen met een partner, kennis of vrijwilliger kunnen zij zo ook eens een fietstochtje maken. In de taakgroep werken buurtbewoners samen met zorginstellingen zoals Interakt Contour, Zorggroep Solis, Noorderbrug, Zozijn en JP van de Bent. Het bedrijf ‘Vincent deelt …’ is betrokken bij de taakgroep om een website te ontwikkelen voor het reserveren van duofietsen.

Inventarisatie

Op dit moment inventariseert de taakgroep de behoefte onder wijkbewoners om gebruik te maken van duofietsen. Tegelijk bekijkt de taakgroep welke zaken er gezamenlijk georganiseerd moeten worden om het gebruik door wijkbewoners van de duofietsen mogelijk te maken. Denk daarbij aan een centraal boekingssysteem, collectieve verzekering, pechhulp en het gezamenlijk bekendmaken van de mogelijkheden, etc.

Eerste resultaat

De taakgroep heeft al bereikt dat Zorggroep Solis de duofietsen en een rolstoelfiets van de locaties PW Janssen, Groote en Voorster, Bloemendal en St Jurriën beschikbaar stelt aan wijkbewoners. Ook kan de duofiets van een woonvorm van JP van de Bent in de vijfhoek in overleg door wijkbewoners gebruikt worden.

Ook fietsen?

Hebt u of iemand in uw naaste omgeving ook belangstelling om gebruik te maken van een duofiets? Of zou u al vrijwilliger wel met iemand willen fietsen? Of wilt u meer weten over de taakgroep Duofietsen? Neem dan contact op met Maddi de Munnik, email m.de.munnik@home.nl