Deventer- Het Deventer Ziekenhuis test vanaf 17 augustus de MedEye van het bedrijf Mint Solutions. Dat apparaat weet dankzij een slimme 3-d scan of een patiënt de juiste medicatie krijgt.

Hoewel officiële cijfers ontbreken, komt het voor dat patiënten de verkeerde medicijnen krijgen toegediend. De ziekenhuizen doen er dan ook alles aan om dat te verbeteren. Zo worden er straks in het Deventer Ziekenhuis apothekersassistenten ingezet die het ‘’uitzetten’’ van medicatie  overnemen van de verpleegkundigen. Al eerder werd alle medicatie in Deventer digitaal geregistreerd zodat de informatie overal beschikbaar is, en fouten bij het overschrijven worden voorkomen.

Snelle scan
Maar het ziekenhuis wil dat de medicatieverstrekking in een geheel gesloten en veilig systeem komt. Daarom wordt nu ook de laatste stap de toediening bij de patiënt veiliger gemaakt. In de komende 2 maanden wordt daarvoor op verpleegafdeling G2 de MedEye gebruikt. Het is een apparaatje, ter grootte van een kleine pc waarin een 3-d scanner zit. De verpleegkundige haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in het laatje van de MedEye. Die is verbonden met het eerdergenoemde computersysteem. Omdat alle tabletten en capsules verschillen op kleur, grootte, gewicht, structuur, etc. kan de MedEye zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt. Is dat het geval, dan geeft de MedEye een akkoord voor toediening. Op termijn wordt mogelijk ook medicatie die via infuus wordt toegediend op deze manier gescand.

DZ_20150806-033-2