Regio- Mensen die hun rijbewijs zijn verloren, zijn voor de kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs in Overijssel sterk afhankelijk van de gemeente waarin men woont. Sommige gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. En de hoogte daarvan loopt per woonplaats flink uiteen. Hierdoor liggen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs in Overijssel tussen 35 euro en 69,03 euro.

Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Tariefsoorten bij aanvraag nieuw rijbewijs
Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de ‘standaard aanvraag’ van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert een iets hoger tarief. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskosten component’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro.

In het geval van diefstal/verlies zijn er tot slot nog vermissingskosten die gemeenten in rekening mogen brengen bij rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem zijn de vermissingskosten het hoogst (63 euro).

Verschillen in de provincie Overijssel
In de provincie Overijssel, die 25 gemeenten telt, zijn er in totaal 8 gemeenten waar mensen die hun rijbewijs hebben verloren extra kosten kunnen verwachten. Dit zijn de gemeenten Deventer (29,25 euro), Olst-Wijhe (24,60 euro), Staphorst (19,90 euro), Hellendoorn (19,85 euro), Rijssen-Holten (19,80 euro), Tubbergen (16 euro), Dinkelland (16 euro) en Almelo (10,30 euro).

Binnen de provincie is de gemeente Deventer, met een totaalbedrag van 69,03 euro, hierdoor het duurst voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij verlies. Omdat er ook een extra tarief geldt bij spoed kan het totaalbedrag in Deventer oplopen tot 103,13 euro.

Bovendien brengt Deventer, als enige Overijsselse gemeente, extra kosten in rekening (58,50 euro) bij een tweede vermissing (binnen een jaar) van het rijbewijs.

De gemeente Oldenzaal is in Overijssel het voordeligst voor mensen die hun rijbewijs zijn verloren. Het reguliere tarief voor de aanvraag ligt met 35 euro, bijna 5 euro lager dan wat de meeste gemeenten in Overijssel aanhouden (39,75 euro).

Verzekering
“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor het Rijbewijs Kostenoverzicht van Nederland.