Regio – Korpsen in heel het land maakten vandaag om één uur ‘s middag het ereteken: een boog van twee waterstralen die elkaar op tien meter hoogte treffen. Daarmee herdacht de brandweer de brandweercollega’s die vanaf 1945 zijn omgekomen tijdens of door hun werk voor de brandweer.

Ereteken om brandweercollega’s te herdenken

Ereteken om brandweercollega’s te herdenken

In onze regio kruisten de posten Bergentheim, Deventer, Genemuiden, Hardenberg, Ommen, Olst, Steenwijk, Vollenhove en Zwolle de waterstralen. De overige posten hingen de vlag halfstok.

Arjan Mengerink, directeur veiligheidsregio en commandant brandweer: “Herdenken is recht doen aan diegenen die zijn overleden. Het vraagt alertheid bij wie nu het brandweervak uitoefenen, omdat het werk nooit zonder risico is.”

Nationale herdenking

De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn uit het verleden te delen en dit te verwerken. Bij het brandweermonument in Schaarsbergen is op de derde zaterdag in juni een nationale herdenking voor genodigden. Op zaterdag 16 juni 2012 was de eerste herdenking en daarmee de onthulling van het monument.