Deventer- Op vrijdag 11 september organiseert UNICEF Nederland in de Ridderzaal in Den Haag, Kleine Prinsjesdag. Scholieren uit heel Nederland, waaronder scholieren van het Etty Hillesum Lyceum – De Boerhaave uit Deventer, debatteren met politici en met elkaar. Koning van de Jeugd, Stijn Harder (15) roept in zijn zelfgeschrevenTroonrede van de Jeugd Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op meer te doen voor kinderen in Nederland. “Voordat ik Koning van de Jeugd werd, stond ik er niet bij stil dat veel kinderen in Nederland het niet zo goed hebben als ik. Iedereen kan meer doen voor kwetsbare kinderen”, aldus Stijn Harder.

 Een van die kinderen is Almoëd uit Syrië. Stijn leerde hem kennen in een asielzoekerscentrum tijdens zijn jaar als Koning van de Jeugd. Stijn: “Na alles wat Almoëd heeft meegemaakt, is het moeilijk zijn leven in Nederland op te starten. Zonder voedsel van de kerk redden ze het niet.” De Koning van de Jeugd bezoekt kwetsbare kinderen en geeft speeches en gastlessen op scholen en in wijken over onder meer armoede bij kinderen in Nederland en over vluchtelingenkinderen. “Als Koning van de Jeugd wil ik me inzetten voor vluchtelingenkinderen en voor alle 400.000 kinderen in Nederland die leven onder de armoedegrens”, aldus Stijn Harder.

Op Kleine Prinsjesdag spreekt de Koning van de Jeugd zijn troonrede uit en scholieren uit heel Nederland debatteren met elkaar en met politici over belangrijke thema’s zoals migratie, jongerenparticipatie, kinderarbeid in Nederland en jeugdstrafrecht. UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag om kinderen te leren over hun rechten en hoe ze hun mening kunnen verwoorden. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse kinderen niet weten wat hun kinderrechten zijn, aldus UNICEF Nederland.

De debatterende jongeren komen van scholen uit Deventer, Utrecht, Gouda, Zeist, Papendrecht, Den Bosch, Hilversum en Amsterdam. De Kamerleden met wie ze in debat gaan zijn Roelof van Laar (PvdA), Nine Kooiman (SP), Linda Voortman (GroenLinks), Brigitte van der Burg (VVD) en Michel Rog (CDA). De debatten worden beoordeeld door een jury bestaande uit UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi, Wies Ruyters, lid van het UNICEF Jongerenpanel, Else van Nieuwkerk van het Nederlands Debat Instituut en Kinderombudsman Marc Dullaert.

Kleine Prinsjesdag wordt ieder jaar aan de vooravond van Prinsjesdag georganiseerd door UNICEF Nederland, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut.

https://presspage-production-content.s3.amazonaws.com/uploads/688/c600_kleineprinsjesdag2.jpghttps://presspage-production-content.s3.amazonaws.com/uploads/688/c600_kleineprinsjesdag1.jpg