Deventer- Bij de voorbereiding van de werkzaamheden voor het project Ruimte voor de Rivier is een aantal kleinere projectielen aangetroffen. Donderdag 23 april gaat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ze vernietigen.

Explosieve projectielen uit de Tweede Wereldoorlog

Dat gebeurt in de Ossenwaard net ten noorden van de spoorbrug. Bewoners van de IJsselkade en de Hoven kunnen dit mogelijk horen.

Ruimte voor de Rivier

Voor het project Ruimte voor de Rivier Deventer moet veel grond weg gegraven worden langs de IJssel. Het is bekend dat hier niet-geëxplodeerde explosieven liggen uit de Tweede Wereldoorlog.

500 ponders

Naast de vele kleinere projectielen zijn ook 3 zogenaamde 500-ponders gevonden. De gemeente zoekt nog naar een geschikte locatie om die tot ontploffing te laten brengen.

Betrokken partijen

De explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen al ruim 60 jaar in de uiterwaarden, maar ook op andere plekken in Deventer. Het onschadelijk maken is routinewerk en wordt altijd gedaan door de EODD. De gemeente is betrokken vanwege de openbare orde en veiligheid en de waterschappen Groot Salland en Vallei en Veluwe vanwege het feit dat zij het project Ruimte voor de Rivier realiseren.