Deventer – Johan Kuiper en Matz Carwash hebben dinsdag 5 oktober de diversiteitsprijs Het Verschil 2021 in ontvangst genomen van wethouder Rob de Geest.

Ruim 100 mensen waren 5 oktober, diversity day, aanwezig bij de feestelijke prijsuitreiking in de Bergkerk in Deventer. Alle twaalf genomineerden, zes personen en zes organisaties werden voorgesteld door jury leden Vincent Assink en Eva Sipman. Het was warm en ontroerend om te zien en horen hoeveel mensen in Deventer zich inzetten voor andere. Die opstaan tegen achterstelling of discriminatie en die ervoor zorgen dat mensen met elkaar verbonden zijn.

Matz Carwash.

Johan Kuiper kreeg de prijs omdat hij zich al tientallen jaren inzet om nieuwkomers in Deventer hun heel eigen plek te geven in onze samenleving. Hij weet als geen ander dat er onder de vluchtelingen in Deventer veel muzikaal talent aanwezig is. En juist hen wil hij een podium geven. Zo verbindt hij mensen met heel verschillende culturele- en muzikale achtergrond met elkaar. Johan riep in zijn dankwoord op om meer nieuwsgierig te zijn naar anderen, tijd te nemen voor elkaar en om iedereen te betrekken bij activiteiten en beleid. Van onderop.

Johan Kuiper 

Matz Carwash kreeg de prijs omdat het een plek is in Deventer waar jongeren met vaak een flinke afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ze ontwikkelen er niet alleen een fatsoenlijke werkplek en bijbehorend inkomen, maar vooral zelfvertrouwen en zelfrespect. De betrokken en nimmer aflatende begeleiding speelt daarbij een doorslaggevende rol.

Tijdens de uitreiking trad Anadolunun Sesi op en droeg stadsdichter Robin Bleeker zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht GELIJK voor. De avond werd georganiseerd door het Etty Hillesum centrum, meldpunt discriminatie Deventer, centrum voor diversiteit en samenleving , inclusive wave en Amnesty.

Het geheel werd afgesloten met een borrel en lekkere hapjes, gemaakt door Vrouwen voor Elkaar.