Deventer/Apeldoorn/Leiderdorp- De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD heeft een grootschalige handel in nepartikelen opgerold. De handel vond plaats binnen besloten groep op Facebook en telden 1800 leden. Het ging om handel in merk vervalste kleding, schoenen elektronica en parfum.

Bij doorzoekingen in woningen in Apeldoorn, Deventer en Leiderdorp zijn afgelopen dinsdag grote hoeveelheden nagemaakte producten aangetroffen. Tijdens de doorzoeking van de woningen is ook illegaal vuurwerk, stroomstootwapens en drie vuurwapens aangetroffen en in beslag genomen.

De FIOD kwam de groep handelaren op het spoor na een tip. Om lid te worden van de facebook groep moest men toestemming vragen aan de beheerder. Bij 3 leden van de groep is afgelopen week een inval geweest.

Waarom treed de FIOD hard tegen deze vorm van criminaliteit op?

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Het verstoort de goede werking van de  markt en brengt de consumentenbescherming in het gedrang. Daarom treedt de overheid hier tegen op.

Omdat criminaliteit niet mag lonen is beslag gelegd op aangetroffen contant geld, banktegoeden en auto’s. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het Functioneel Parket is een onderdeel van het Openbaar Ministerie.

 

Aangetroffen goederen (foto: FIOD)