Deventer- Geïnteresseerd in hoe ons hoofd ‘werkt’, hoe het ons lichaam aanstuurt en hoe het ons de wereld laat beleven? Kom dan op 30 januari 2016 naar de derde editie van het KOP-festival: een dag vol wetenschap en cultuur over ons hoofd. Er zijn lezingen, discussies, een science battle, workshops, doe-het-zelf tests en spellen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Coolminds een 3d-bril uitproberen die wordt gebruikt bij de behandeling van (angst)stoornissen.

Ook kun je meedoen aan allerlei psychologische experimenten, zoals het rubberen arm fenomeen. Peter van Koppen (hoogleraar rechtspsychologie) komt vertellen over het ontstaan van tunnelvisie bij politieonderzoek en welke rol dat speelde bij het oplossen van de bekende Deventer moordzaak. Dr. Victorine de Graaf vertelt later op de dag hoe je een seriemoordenaar wordt. Schrijfster Renate Dorrestein neemt de bezoekers mee in hoe een schrijver tot zijn verhaal komt en wat er in je hoofd gebeurt bij een writer´s block. Anesthesioloog Jan-Hein Cobben van het Deventer Ziekenhuis komt vertellen over het beleven van pijn. Andere onderwerpen van het festival lopen uiteen van het herkennen van gezichten en emoties, mindfulness, de betrouwbaarheid van psychologisch onderzoek, autisme, hoe het ervaren van genot ontstaat en waarom je van schrik kunt verstijven. Heb je even genoeg kennis op gedaan, dan zijn er live muziekoptredens, zoals van Aafke Romein. En er is natuurlijk lekker eten: de Weesjes Kantine kookt en een barista zorgt voor goede koffie.

Op de website www.kopfestivaldeventer.nl staat het gehele programma.

Het KOP-festival wordt georganiseerd door het Science Cafe Deventer en vindt plaats op 30 januari 2016 van 13.00 tot 22.00 uur in het Burgerweeshuis in Deventer (Bagijnenstraat 9). Kaarten à €7,50 zijn online verkrijgbaar via www.burgerweeshuis.nl.

Burgemeester Andries Heidema opent het KOP-festival op vrijdag 29 januari met de bijzondere documentaire ‘Is the man who is tall happy?’ in Filmhuis De Keizer. Kaarten voor deze opening zijn verkrijgbaar via www.filmhuisdekeizer.nl.